Se alla
Axel Darvik i hamnen

Detta vill jag för det nya Göteborg

Axel Darvik vill utveckla Göteborg

Jag jobbar för en stad som håller ihop, där alla människor skriver under på samma samhällskontrakt. En stad och ett samhälle där alla kan tillhöra och tillföra. Idag är vi inte där.

Jag kom tidigt in i politiken, redan som 20-åring. Jag lämnade också tidigt, efter en mandatperiod i riksdagen. Studerade på universitet och startade eget företag. Jag drivs av att kunna åstadkomma förbättringar och utveckla saker. För ett år sedan fick jag förtroendet att bli Liberalernas kommunalråd i Göteborg, staden i mitt hjärta.

I politiken kan man förändra och utveckla. Men det krävs tydlighet, att vi identifierar våra utmaningar och säger som det är. Göteborg är på många sätt en ny stad i snabb förändring. Vi gräver och bygger överallt. Det är nya vägar och nya hus, hål i marken som sakta fylls igen och byggnader som färdigställs. Över 25 procent av göteborgarna är födda i ett annat land. I skolan har ännu fler minst en utlandsfödd förälder. Det har saknats en politik för verklig och riktig integration. Vi möter nu utmaningar i skolan och kommer med lösningar på stadens utmaningar.

Tre områden som jag bryr mig extra mycket om.

  • Skolan
  • Tryggheten
  • Minska den kommunala byråkratin.

Liberalerna har tagit fram över 200 konkreta åtgärder i vårt program Förortslyftet för att eliminera våra utsatta områden. En grundförutsättning för frihet i en sammanhållen stad är tryggheten. Vi måste bekämpa ofriheten som kommer med hedersförtrycket, klanstyren och gängkriminaliteten som bitit sig fast i vissa av våra förorter.

En liberal är tolerant men inte mesig. Vi står upp för individens rätt och frihet mot all form av förtryck. I en liberal värld är varje individ kapabel att med rätt förutsättningar skapa sin egen lycka. Därför ställer vi krav. Att ställa krav är att bry sig. Och i ett samhälle behöver alla skriva på ett samhällskontrakt.

I skolan gäller ramar och kramar. Alla barn har rätt till en bra start. Skolan skapar förutsättningar för alla individer att lyckas, den ger möjligheter till karriär och integration. Därför är det viktig att den är likvärdig och ser alla barn. Med ordning och studiero, tidiga insatser och en återupprättad respekt för skolan som institution kan vi uppnå det. Vi genomför nu en rad åtgärder för att stärka lärarens roll och skapa trygga klassrum. Förra året fick stadens skolor nya läromedel för 50 miljoner kronor. Vår satsning på skolan är en investering i vårt gemensamma välstånd.

I kommunens verksamhet ska vi få bort tystnadskultur och byråkrati. Vi ska stötta våra medarbetare som hotas i tjänsten till exempel socialsekreterare och lärare. Verksamhetsansvariga ska ge hela den sanna bilden och politiken ska vara rakryggad och konsekvent. Kommunen ska minska byråkratin för att satsa pengarna där de gör störst nytta, istället för en trög apparat som producerar dokument. Välfärdsbrotten måste stoppas. Skolor som indoktrinerar barn med extremism och lurar samhället på skattepengar ska stängas.

De strävsamma göteborgarna bryr sig inte bara om sina egna barn och kvarter. Därför ska hela staden leva. Det tjänar vi alla på.

Läs mer i GP:s intervju, samt läs mer om vår politik här.

Nyheter i Göteborg

Karlastaden
23 april 2024

Bakom kulisserna på Karlastadsaffären

En ny granskning från Göteborgs-Posten har avslöjat detaljer kring de politiska och ekonomiska manövrar som omgärdar Karlastadsaffären, en av de största och mest diskuterade…

  • öppenhet kring Karlastaden
    23 april 2024

    Karlastadens Affärer

    I hjärtat av Göteborg har Karlastaden vuxit fram, ett område som genomgått en enorm förvandling från nedgången industri till en pulserande stadskärna med Nordens…

  • Skola
    19 april 2024

    HP Tran varnar för nedskärningarna

    HP Tran, en lärare från Göteborg, slår larm i en debattartikel om de skadliga effekterna av de rödgrönas kraftiga nedskärningar i skolbudgeten. Hans insikter…

  • Axel Darvik
    12 april 2024

    Kriskommissionen

    I Göteborgs skolor råder en akut kris – men inte den sortens kris som kräver en kriskommission, enligt Liberalerna. I en stad där skolresultaten…