Se alla
Simona Mohamsson

Kraftig ökning av insatser till unga i riskzon

Liberalernas företrädare Simona Mohamsson om framgångsrika åtgärder på Hisingen

Fredag 14 juli 2023

I en tid då unga tonåringar alltmer dras in i gängmiljöer har Liberalernas företrädare i Socialnämnd Hisingen, Simona Mohamsson, spelat en framträdande roll i att adressera denna utmaning. Genom att implementera ett särskilt team för att förhindra nyrekrytering till gängen har insatserna till unga i riskzon ökat med imponerande 184 procent. I en nylig intervju med Göteborgs-Posten delar Mohamsson sina tankar om framgången och betonar vikten av att se till att insatserna är tillräckligt bra för att skydda och stödja varje individ.
År 2021 tog Socialnämnden på Hisingen ett beslutsamt steg för att bekämpa nyrekrytering till gängen. Detta beslut togs efter det tragiska mordet på polisen Andreas Danman av en 17-åring i Biskopsgården. Med en lista på 28 förslag på åtgärder för att motverka gängrelaterad rekrytering introducerades bland annat en särskild utredningsgrupp som skulle fokusera på unga kriminella och personer i riskzonen.
Resultatet har varit enastående. Enligt rapporter från Ekot har antalet personer som fick någon form av insats mot kriminalitet på Hisingen ökat med 184 procent förra året. Genom samarbete med andra samhällsaktörer och en effektiv kontaktväg in till socialtjänsten har detta initiativ visat sig vara framgångsrikt. Modellen har även börjat användas i andra stadsdelar som har tagit efter Hisingens exempel.
Simona Mohamsson, som idag är andre vice ordförande för Hisingens socialnämnd och var en ledande röst bakom de 28 åtgärderna, berättar om polisens cylindermodell. Genom att identifiera personer som är involverade i eller riskerar att dras in i gängkriminalitet har man skapat en tydlig bild av situationen. Mohamsson poängterar dock vikten av att agera tidigare och undvika att vänta för länge innan insatser sätts in.
I en intervju med Sveriges Radio kommenterar Marie Larsson, avdelningschef vid socialförvaltningen Centrum, att socialtjänsten tidigare har haft en tendens att invänta att familjerna själva skulle vilja ha stöd. Nu arbetar man istället intensivt med polis, skolor och föräldrar för att få dem att engagera sig. Det finns också en diskussion om den potentiella ”flatheten” kring socialtjänsten och behovet av att hitta lösningar för informationsutbyte mellan skola och socialtjänst inom ramen för sekretesslagstiftningen.
Simona Mohamsson och Socialnämnden Hisingen har tagit ett aktivt och framgångsrikt steg för att bekämpa nyrekrytering till gängen. Genom att öka insatserna till unga i riskzon har antalet personer som får stöd och hjälp ökat dramatiskt. Samarbete med polis, skolor och föräldrar har varit avgörande för att nå ut till individer i behov av stöd. Trots framgången betonar Mohamsson vikten av att säkerställa att insatserna är tillräckligt bra och att de individuella behoven blir tillgodosedda.
Simona Mohamsson och hennes engagemang för att skydda unga från att bli involverade i gängkriminalitet är en viktig och positiv insats. Genom att fokusera på tidiga insatser och samarbeta med olika aktörer har Liberalernas företrädare i Socialnämnd Hisingen bidragit till att göra skillnad för ungdomar i riskzon. För att skydda nästa generation från att hamna i gängrelaterad kriminalitet krävs det fortsatta insatser och samarbete över samhället.
Läs mer om hur vi vill förhindra att inga hamnar i kriminalitet på vår hemsida.