Se alla

Liberalerna vill utreda hur unga ska nås på nätet – agerar efter SVT:s inslag

Simona Mohamsson tar initiativ i socialnämnd Hisingen och får stöd

Onsdag 31 januari 2024

SVT väst tar i flera inslag upp regelverket för fritidsledare att nå ungdomar på nätet. Det finns en risk att ungdomarna rekryteras av extremister och kommunens fritidsledare kan inte vara på samma forum i sociala medier. Nu agerar Liberalernas Simona Mohamsson.

Göteborgs stad står inför en utmaning när det gäller användningen av sociala medier av dess medarbetare, särskilt de som arbetar med unga. Liberalerna, representerade av Simona Mohamsson (L), tar nu ställning för förändringar i det befintliga regelverket, som de anser vara föråldrat. Det rödgröna styret stöder detta krav på förändringar.

Rapport avslöjar utmaningar

SVT skriver om en nyligen publicerad rapport från Göteborgs stad. Där avslöjas att personal som arbetar med unga inte tillåts använda sociala medier där ungdomarna faktiskt befinner sig. Denna begränsning kan, enligt rapporten, få allvarliga konsekvenser. SVT har tidigare rapporterat om stadens restriktiva policy för användning av sociala medier i tjänst, och nu reagerar Simona Mohamsson (L), socialnämndens 2:e vice ordförande, på detta.

Föråldrat regelverk

Simona anser att det nuvarande regelverket är föråldrat och behöver anpassas för att bättre kunna nå ut till ungdomarna. Hon poängterar vikten av att möta unga där de redan befinner sig, vilket enligt henne är på sociala medier, och att regelverket inte bör vara ett hinder för detta.

”Vi kan inte sitta på ett torg och hoppas på att ungdomar kommer, utan vi får möta dem på det torg de är på, och det är sociala medier,” säger hon.

Politiken behöver visa mod

Simona Mohamsson uttrycker en oro för en viss rädsla bland kommunpolitiker när det gäller att utforska och testa lagstiftning. Hon vill möjliggöra en mer flexibel användning av sociala medier för att nå ut till unga. Nu uppmanar Simona till mod från politikerna för att skapa förbättra fritidsledarnas möjligheter att göra sitt jobb. Det är viktigt för att förhindra att ungdomar de dras in i gängkriminalitet eller extremistiska krafter.

Dessutom får Liberalernas krav på förändringar stöd från det rödgröna styret som är berett att utreda frågan. De vill göra en översyn av hur man når ungdomar på nätet.

Liberalerna tar nu initiativ för att modernisera regelverket. L vill säkerställa att stadens insatser för att nå unga via sociala medier är effektiva och anpassade till dagens verklighet.

 

Se inslaget med Simona här:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/goteborgspolitiker-agerar-efter-svts-inslag-vill-utreda-hur-unga-ska-nas-pa-natet