Se alla
Axel Darvik

Liberalerna bekämpar korruption

Lördag 11 februari 2023

Som en av sina första politiska insatser vill det nya vänsterstyret skyffla många miljoner av göteborgarnas kommunala skattepengar till S närstående förbund. Liberalerna bekämpar korruption. Det luktar korruption skriver GP när de beskriver affären.

-Vi måste dra i nödbromsen, säger Axel Darvik till GP. 

2005 drev Socialdemokraterna igenom en försäljning, i fastighetsnämnden, av Odinsskolan till ABF. Eftersom sådana beslut skulle fattas i fullmäktige var det en rent olaglig affär. Man körde över oppositionen och sålde för en struntsumma, 23 miljoner kronor utan att konkurrensutsätta. Alltså fick ingen annan lägga bud. Röstsiffrorna blev 5-4 i nämnden. 

Som en första politisk handling vill det nya rödgröna styret nu köpa tillbaka skolan för en rekordsumma och dessutom kasta in fastigheten på Esperantoplatsen i köpet. Det skulle innebära en vinst på över hundra miljoner skattekronor till ABF. Vänsterstyret spiller ingen tid på att damma av epitetet Muteborg. 

Senaste året har ABF försökt sälja tillbaka skolan till staden. Två grundliga utredningar har gjorts som dömt bort skolan som grundskola, bland annat med hänvisning till bristande kök, dålig luft, för få toaletter och dessutom en alldeles för hög prislapp. Till detta konstaterar utredningen att byggnaden är q-märkning, vilket begränsar möjligheterna till anpassa lokalen efter stadens behov. Vid de utredningarna kom det fram att ABF satte en prislapp 185 miljoner kronor. Det kan variera något nu. Men i slutändan rör det sig om ett upplägg där kommunen mjölkas på pengar för att stötta Socialdemokraternas bildningsförbund ABF, som de senaste åren haft mycket dålig ekonomi. 

Eftersom vänsterstyret saknar majoritet i fullmäktige vill man driva igenom en avsiktsförklaring i grundskolenämnden med en skadeståndsklausul som skulle göra det svårare för fullmäktige att stoppa affären.  

Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna inte jävar ut sig i en fråga som ligger dem själva så nära utan tvärtom oblygt och med frenesi vill driva igenom vad som är uppenbart utnyttjande av göteborgarnas skattepengar.  

Det är precis sådant här som vi i Liberalerna vill stoppa, allt det som kännetecknade den så kallade ”Göteborgsandan” och gav upphov till begreppet Muteborg. Bidragsfusk, ljusskygga affärer och uppenbara intressekonflikter urholkar förtroendet för politiken och det gemensamma samhällskontraktet. 

-Vi vill stoppa en ny ABF-affär! (S) sålde den avvecklade skolan för ett vrakpris 2005 och nu försöker det rödgröna styret köpa tillbaka för en rekordsumma. Dessutom vill de ha huset med språkcaféet i utbyte. Över 100 Mkr i vinst till S närstående ABF, säger Axel Darvik.