Se alla

Liberalerna vill stoppa rödgrönt försök att avbryta valfrihetsreformen

Valfriheten är här för att stanna

Onsdag 1 juni 2016

De rödgrönrosa partierna i Göteborgs stad skriver i sitt budgetförslag att arbetet med att införa Valfriheten är här för att stanaett valfrihetssystem inom hemtjänsten ska avbrytas. Alliansen kommer att motsätta sig detta och istället verka för att reformen fullföljs i enlighet med fullmäktigemajoritetens vilja och tidigare fattade beslut.

Normalt ställs de olika partiernas och konstellationernas budgetförslag mot varandra och antas respektive avslås i sin helhet av kommunfullmäktige. Det har varit och är en viktig princip att oppositionen inte bryter sönder en budget genom säryrkanden om delar av dess innehåll. Det förutsätter dock att de styrande spelar enligt reglerna och följer av kommunfullmäktige fattade beslut. Så sker alltså inte nu. Fullmäktige beslutade den 11 juni 2015 att införa valfrihet i hemtjänsten i enlighet med lagen om valfrihet (LOV). Att med ett budgetbeslut övertrumfa kommunfullmäktiges tidigare beslut är inte acceptabelt. Vi förväntar oss att de rödgrönrosa följer och förhåller sig till demokratiskt fattade beslut, även om de inte gillar dem.

Därför kommer Alliansen att, utöver att tillstyrka sitt eget budgetförslag, yrka att förslaget om en avbruten valfrihetsprocess stryks ur den rödgrönrosa budgeten. Alliansen utgår från att den majoritet som 2015 beslutade om införandet av LOV alltjämt står upp för reformen. Arbetet med att utveckla valfriheten i hemtjänsten i Göteborg ska därmed fortsätta, oavsett vilken budget som vinner voteringen i kommunfullmäktige.

– De rödgrönrosa partierna saknar majoritet i fullmäktige och borde därför eftersträva dialog och söka överenskommelser. Istället uppträder de arrogant och i konflikt med vedertagna demokratiska principer. Förfarandet känns som något av ett övergrepp på vår demokratiska ordning, säger Jonas Ransgård, gruppledare och kommunalråd (M).

– De rödgrönas hantering är direkt provocerande. En tydlig majoritet i kommunfullmäktige har fattat beslutet i demokratisk ordning, det kan inte trollas bort. Detta är ett oacceptabelt agerande. Valfriheten ska införas i Göteborg, säger Helene Odenjung, gruppledare och kommunalråd (L).

– Vi kommer att fortsätta lägga förslag som är bra för Göteborg och göra allt vi kan för att dessa beslut inte faller på mållinjen. Många äldre i Göteborg har väntat och längtat efter en möjlighet att välja vem som hjälper till i det egna hemmet, och för mig är det helt grundläggande att människor ska ha rätt att välja detta, säger David Lega, gruppledare och kommunalråd (KD).