Se alla
Axel Darvik

Liberalernas Polisanmälan

Rödgröna Politiker Misstänks för Lagbrott i Göteborg

Torsdag 19 september 2024

I Göteborg har vi sett en oroande utveckling där nämndpolitiker inte bara agerar som förtroendevalda utan också som aktivister. Politiker i nämnder fattar inte bara politiska beslut, utan även beslut som innebär myndighetsutövning. Detta innebär att de inte bara ska representera sina väljare, utan också måste följa de lagar och regler som styr kommunal verksamhet. När politiker fattar beslut som innebär myndighetsutövning, är de underkastade samma lagkrav som gäller för alla andra offentliga tjänstemän. Det är just här som problemen med Göteborgs rödgröna styre har blivit akuta, och det är därför Liberalerna nu polisanmäler ansvariga politiker.

Två nyligen fattade beslut i Göteborg, som rör en bojkott av varor från Israel och hanteringen av extra medel till friskolor, har nu lett till att åklagare inlett en förundersökning om grovt tjänstefel mot tio politiker från det rödgröna styret. Detta har skett efter att Liberalerna, med Axel Darvik i spetsen, lämnat in polisanmälningar där vi hävdade att beslutsfattarna gjort sig skyldiga till grovt tjänstefel.

– Båda de här besluten är enligt min mening tydliga lagbrott, där man också har blivit varnade av förvaltningen att inte göra detta, säger Axel Darvik till GP.

Myndighetsutövning Kräver Lojalitet mot Lagen

Det är grundläggande i en demokrati att nämndpolitiker, i sin roll som beslutsfattare, är skyldiga att agera inom ramen för lagen när de utövar myndighetsmakt. I de aktuella fallen har de opolitiska tjänstemännen tydligt påtalat att besluten som fattades både inom grundskolenämnden och inköps- och upphandlingsnämnden var olagliga. Detta är inte bara en åsikt, utan en juridisk bedömning baserad på svensk lagstiftning som opartiska jurister i förvaltningarna kommit fram till. Denna bedömning har sedan bekräftats av Förvaltningsrätten, som upphävde besluten.

Vad som gör situationen ännu allvarligare är att dessa varningar från tjänstemännen inte bara gavs muntligt, utan även skriftligt. Trots detta valde de rödgröna politikerna att strunta i varningarna och fattade beslut som står i direkt konflikt med svensk lag. Detta är mycket allvarligt, särskilt när politiker som utövar myndighetsutövning helt bortser från lagen. Sådant agerande underminerar inte bara rättsstaten, utan också förtroendet för de institutioner som bär upp vårt demokratiska samhälle.

En Orolig Trend av Aktivistisk Politik

Det rödgröna styret i Göteborg har under en längre tid visat en tendens att bedriva en alltmer aktivistisk politik. Tidigare har politiker inom styret fattat beslut som varit ifrågasatta, men då har de inte fått lika tydliga varningar om att deras beslut kan vara olagliga. Men i de senaste fallen är det uppenbart att politikerna har valt att ignorera dessa varningar och istället agerat i strid med lagen. Detta är inte bara ett tecken på ett växande förakt för lagen, utan också ett symptom på en politisk kultur där ideologiska mål får gå före rättssäkerhet och lagstyre.

Det är därför Liberalerna nu har valt att anmäla dessa politiker för tjänstefel. När politiska beslut övergår till myndighetsutövning, måste lagarna följas – inte bara av tjänstemän, utan även av politikerna själva. Att inte göra det är att riskera att förvandla politiskt ledarskap till något som liknar enväldig aktivism, där lagen endast följs när den överensstämmer med den egna agendan.

En Väg Framåt för Göteborg

Att ignorera lagens krav undergräver förtroendet för våra demokratiska institutioner och skapar ett samhälle där rättssäkerheten kan urholkas. Liberalerna har en lång tradition av att värna rättsstaten, och det är av yttersta vikt att denna tradition hålls vid liv, även i tider av politisk och ideologisk polarisering.

-Det är bra att rättsprocessen kommit igång och att man går till botten med frågan, säger Axel Darvik till DN.

Därför välkomnar vi att rättsprocessen nu är igång. Det är viktigt att rättsväsendet går till botten med dessa frågor och att vi säkerställer att politiska beslut i framtiden alltid fattas inom lagens ramar. Det är en grundläggande princip i en demokrati som vi inte har råd att kompromissa med. Därför hoppas vi att det rödgröna styret i Göteborg byter inriktning och återgår till en demokratisk hållning där svensk lag ska gälla, även i ett rödgrönt styrt Göteborg.

Läs mer i media: SvD, GP, P4 Göteborg, P1 morgon,  SVT Väst.