Se alla
Axel Darvik

Liberalernas Ställningstaganden i Kommunstyrelsen den 15 maj

Onsdag 22 maj 2024

Den 15 maj sammanträdde kommunstyrelsen i Göteborg för att diskutera och besluta om flera viktiga frågor. Liberalerna lade fram ett antal yrkanden som tyvärr avslogs av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Här presenterar vi en översikt av Liberalernas ställningstaganden och varför vi anser att dessa förslag var viktiga för Göteborgs framtid.

Digitala Orosanmälningar

Vi föreslog att socialnämnderna skulle utreda möjligheten att införa digitala orosanmälningar för barn via e-tjänst. Detta för att säkerställa att anmälningar kan göras snabbt och enkelt, vilket är avgörande för barns säkerhet. I flera andra kommuner har liknande system införts med positiva resultat, vilket vi vill implementera även i Göteborg för att minimera risken att ärenden faller mellan stolarna​.

EU-medel för Infrastrukturprojekt

Vi föreslog att Gothenburg European Office (GEO) skulle arbeta för att en större andel av EU:s resurser för infrastrukturändamål tilldelas Göteborg. Särskilt ville vi se att resurser används för att delfinansiera Västlänken och tilläggsinvesteringar kopplade till detta projekt. Göteborg, som en viktig logistisk och transportnav, bör dra nytta av EU:s satsningar på hållbar infrastruktur och stadsutveckling​. Läs mer om detta här eller titta på frågan om detta från kommunfullmäktige här.

Utdelning ur Renströmska Fonden

Vi yrkade på att Judiska Församlingen i Göteborg skulle beviljas 200 000 kr ur Renströmska fonden. Stiftelsens styrelse hade tidigare avslagit deras ansökan med motiveringen att synagogan inte är tillräckligt öppen för allmänheten. Vi anser att detta beslut inte tar hänsyn till de säkerhetsåtgärder som den judiska församlingen tvingats införa. Synagogan är öppen för allmänheten genom gudstjänster och studiebesök, och vi ser det som nödvändigt att stödja deras verksamhet​.

Utdelning ur Olof och Caroline Wijks Fond

Vi föreslog att Krav Maga Klubb skulle beviljas 200 000 kr ur Olof och Caroline Wijks fond. Föreningen arbetar med att stärka jämlika levnadsvillkor genom självförsvarsträning och skydd för våldsutsatta kvinnor och barn. Deras ansökan blev inte behandlad på grund av formella brister, trots att de redan skickat in nödvändiga dokument. Vi anser att det är viktigt att stödja deras arbete som stämmer väl överens med stiftelsens ändamål​.

Byggnation av Eriksboskolan

Vi yrkade på att genomförandebeslutet för byggnation av Eriksboskolan skulle avslås. Vi föreslog istället en uppdaterad analys av behovet av ytterligare grundskoleplatser i södra Angered, med hänsyn till den överkapacitet som redan finns i området. Vi anser att ekonomiska resurser bör användas effektivt för att förbättra befintliga skolor snarare än att bygga nya med höga hyreskostnader​. Hyran på skolan skulle kosta lika mycket som ca 60% av elevpengen, vilket skulle innebära mycket lite resurser kvar till lärare.

Investeringar i Arenor

Vi stödde förslaget att Higab AB och Got Event AB skulle genomföra en fördjupad utredning av nödvändiga investeringar i befintliga arenor. Vi betonade vikten av att säkerställa ekonomisk hållbarhet och kommersiell gångbarhet i dessa investeringar för att Göteborg ska fortsätta vara en attraktiv evenemangsstad​.

Föräldraskapsstöd i Alla Stadsområden

Vi föreslog att staden skulle utveckla tidigt föräldraskapsstöd i alla stadsområden. Detta inkluderar hembesök under graviditeten och efter födseln för att stödja föräldrar, särskilt i utsatta områden. Vi anser att sådana insatser är avgörande för att ge barn bästa möjliga start i livet och bygga förtroende för samhällsinstitutioner​.

Korrekt Användning av Partistöd

Vi yrkade på att stadsledningskontoret skulle utreda hur man kan säkerställa att partistödet används korrekt och inte stödjer odemokratiska organisationer. Vi vill säkerställa att partistödet används för att stärka den kommunala demokratin och är transparent.

Förvärv av Idrottsanläggningar

Vi yrkade på att utreda möjligheten för idrottsföreningar att förvärva sina anläggningar av kommunen. Detta skulle ge föreningarna större inflytande över sina verksamheter och möjliggöra nödvändiga investeringar i anläggningarna​.

Snabbare Handläggning av Serveringstillstånd

Vi föreslog att digitaliseringen av handläggningsprocessen för serveringstillstånd skulle prioriteras och att tydliga riktlinjer för maximal handläggningstid skulle införas. Syftet är att underlätta för näringslivet och bidra till en levande stadsmiljö genom effektivare processer och minskade kostnader för den sökande​.

Trots att våra förslag avslogs, kommer vi fortsätta att arbeta för att förbättra Göteborgs framtid genom konstruktiva och framåtblickande initiativ. Vi uppmanar alla göteborgare att följa vårt arbete och stödja våra ansträngningar för en bättre stad.

För fler nyheter och uppdateringar, besök gärna vår hemsida och läs våra andra bloggartiklar om viktiga politiska frågor i Göteborg.