Mindre skolor är en trygghet för barnen
Måndag 23 december 2024
Små skolor med 100-300 elever spelar en ovärderlig roll i våra barns utveckling. I mindre skolor finns en stark gemenskap, hög grad av trygghet och närhet mellan elever och personal. Här skapas studiero och goda relationer som gynnar både kunskapsresultat och trivsel. Kvaliteten blir ofta högre när varje elev blir sedd och hörd i en miljö där sammanhållning och gemenskap står i fokus. Det är just sådana skolor vi borde vårda och bevara, inte stänga.
Det nuvarande vänsterstyret i Göteborg riskerar att äventyra dessa små skolor genom kortsiktiga beslut som hotar både trygghet och kvalitet. Det senaste exemplet är den föreslagna avvecklingen av Trollängsskolan och Högenskolan – två välfungerande skolor med höga studieresultat och nöjda elever och föräldrar. Beslutet, som skulle ha drivits igenom på bara några dagar, sades vara en del av kommunens besparingsåtgärder. Men att spara pengar genom att stänga små skolor är en dålig lösning på ett komplext problem och kan i längden bli dyrare både för ekonomin och för våra barns framtid. Efter massiva påtryckningar från berörda föräldrar och oss i oppositionen lyckades vi påverka styret att tillfälligt stoppa planerna, även om hotet kvarstår.
Samtidigt som de små skolorna hotas har samma styrande majoritet godkänt flera stora och kostsamma nybyggnationer av stora skolor i exempelvis Vättnedal, Eriksbo och Nolered. Hyrorna för dessa nya byggnader kan i vissa fall landa på upp till 40 000 kronor per elev, vilket är dubbelt så mycket som genomsnittet och nära 40 % av skolpengen. Det är inte hållbart. Vi i Liberalerna menar att det finns bättre vägar framåt som säkrar både ekonomin och de små skolornas fortlevnad.
Vi har lagt fram konkreta förslag för att hantera de växande hyreskostnaderna. En ny hyresmodell skulle sätta press på Stadsfastighetsnämnden att bygga och underhålla skolor till rimligare hyror. Dessutom har vi föreslagit att man i första hand använder och rustar upp befintliga skolbyggnader istället för att bygga nytt. Om elevantalet minskar i ett skolområde borde man prioritera att plocka bort tillfälliga paviljonger före man stänger en hel skola.
Ta exemplet med Önneredsskolan, som ligger i samma skolområde som Högenskolan. Där finns idag stora paviljonger för hela mellanstadiet och delar av lågstadiet. Ett bättre sätt att hantera den vikande demografin vore att avveckla dessa tillfälliga lösningar, inte att stänga ner en liten och trygg skola med goda resultat.
Forskning och erfarenhet visar tydligt att mindre skolor ger yngre elever bättre förutsättningar att lyckas i skolan. I en tid när den svenska skolan brottas med fallande resultat och otrygghet bör vi inte underskatta värdet av mindre skolor där barn känner sig sedda och trygga. Dessa miljöer är inte bara kostnadsposter i en budget – de är investeringar i våra barns framtid.
Vi i Liberalerna kommer fortsätta att arbeta för att bevara de mindre skolorna, som är så viktiga för trygghet, kvalitet och kunskap. Vi tror på att vårda och utveckla det som redan fungerar, snarare än att fatta kortsiktiga beslut som hotar välfungerande verksamheter. Det är en långsiktig och hållbar väg framåt för en bättre skola i Göteborg.
Läs mer om vad Liberalerna gör för att rädda småskolor på Hemsidan.