Se alla
Axel Darvik

Barn ges rätt till att vistas på fritidshem, oberoende av föräldrarnas anställningsstatus eller om de är föräldralediga

Måndag 13 februari 2023

Liberalerna arbetar för att förverkliga alla förslag i vår valplattform. Denna motion är en del i detta arbete. De mesta av förslagen i valplattformen hanteras i vår budgetmotion.

Fritidshemmen har en mycket viktig uppgift i att komplettera förskoleklassen och skolan samt att göra det möjligt för föräldrar som arbetar eller studerar att ändå kunna vara föräldrar. Fritidshemmen ska hjälpa eleverna i deras lärande och utveckling, erbjuda dem en meningsfull fritid och medverka till ett bejakande av ett varierat och mångsidigt socialt umgänge. Eleverna ska inspireras till nya upptäckter och undervisningen skall erbjuda varierande arbetssätt, uttrycksformer och lärmiljöer.

Enligt skolans läroplan ska fritidshemmet, i det gränsland mellan skola och omsorg det befinner sig, utgöra ett komplement till övrig skolverksamhet i förskoleklass och grundskola och bidra till barnets lärande inom hela läroplanens mångfald av ämnen. Tillgängligheten till fritidshem för alla barn blir således av yttersta vikt för att säkerställa en jämlik tillgång till detta.

Med det nuvarande regelverket i Göteborgs stad avslutas ett barns rätt att vistas på fritidshem när ett yngre syskon föds en månad efter födseln av det yngre syskonet, såvida inte vårdnadshavaren väljer att fortsätta arbeta eller studera i stället för att ta föräldraledigt. Dessutom avslutas samma rätt för barnet också efter en månad om vårdnadshavarens anställning upphör och densamma övergår till att bli arbetssökande, och arbetslösa vårdnadshavare som vill göra en ny placering av ett barn på ett fritidshem har inte rätt till detta.

Att ge barn rätt till fritidshem oberoende av deras föräldrars arbetsstatus skulle underlätta dessa föräldrars jobbsökande och därmed kunna bidra till att få fler i jobb och även inverka positivt på integrationen för familjer med utländsk bakgrund. Fortsatt tillgång till fritidshemmet för ett äldre barn även efter att ett syskon fötts skulle minska stressen och arbetsbördan för vårdnadshavaren samt säkerställa att det äldre barnet fortsatt får ta del av den berikande och viktiga kompletterande verksamhet som fritidshemmet erbjuder.

Kommunfullmäktige föreslås att besluta:

Alla barn i Göteborgs stad ges rätt till att vistas på fritidshem, oberoende av föräldrarnas anställningsstatus eller om de är föräldralediga.

Axel Darvik (L)

Motioner som läggs i Kommunfullmäktige ska beredas innan den kommer tillbaka till kommunfullmäktige för beslut. Det innebär att Stadsledningsförvaltningen sänder ut motionen till berörda nämnder och bolag för att få yttrande från dessa. När detta är gjort sammanställer Stadsledningskontoret yttranden och bereder frågan inför Kommunstyrelsen som lämnar ett förslag till kommunfullmäktige inför beslut. Denna process kan ta mellan 6 månader upp till 18 månader beroende på omfattning av frågan. Vi följer denna fråga på hemsidan under rubriken Motioner i kommunfullmäktige, eller under taggen Vallöften. Läs om vår politik på vår hemsida.