
Nio förslag för ett tryggare och mer inkluderande Göteborg
Onsdag 6 november 2024
Under dagens sammanträde i kommunstyrelsen (KS) lade Liberalerna, tillsammans med våra samarbetspartier Moderaterna, Demokraterna och Kristdemokraterna, fram nio yrkanden som syftar till att förbättra Göteborgs stad inom områden som trygghet, inkludering och dialog. Trots att samtliga yrkanden röstades ned av majoriteten, anser vi att de lyfter centrala frågor för Göteborgs framtid. Här är en kort sammanfattning av varje yrkande som vi fortsätter att driva.
1. Kompiskort för barn med funktionshinder
Liberalerna tillsammans med KD, M och D föreslog att Göteborg skulle utreda införandet av ett kompiskort för barn med funktionsnedsättningar som har rätt till LSS-insatser. Kortet skulle ge barnen möjlighet att själva välja en vän, personal eller släkting som följer med dem till aktiviteter, vilket stärker deras sociala delaktighet och integration i samhället.
2. Förbättrat samarbete mellan ordningsvakter och Polismyndigheten
För att öka tryggheten i Göteborg yrkade vi på en förbättrad samordning mellan stadens ordningsvakter och Polismyndigheten genom att införa RAKEL-systemet som kommunikationsverktyg. Förslaget syftade till att möjliggöra snabbare insatser vid incidenter genom att underlätta realtidskommunikation mellan ordningsvakter, socialtjänst och polis.
3. Paus av Pilotområde Cykel och utveckling av dialogen med göteborgarna
Med hänsyn till den påverkan som Pilotområde Cykel-projektet har haft på göteborgarna, föreslog vi en paus av projektet och att parkeringsplatser längs Såggatan skulle återställas. Samtidigt betonade vi vikten av en förbättrad dialog med boende och företagare vid större förändringar i gatumiljön för att säkerställa ett brett stöd i stadsutvecklingen.
4. Revidering av Göteborgs åtgärdsplan för partiklar (PM10) 2025–2030
För att förbättra luftkvaliteten i Göteborg yrkade vi på att åtgärdsplanen för partiklar skulle justeras med fokus på konkreta åtgärder som städning och dammbindning av vägar istället för att minska vägtrafiken. Vi vill säkerställa att stadens åtgärder är både effektiva och praktiskt genomförbara, utan att riskera att påverka göteborgarnas vardagsliv negativt.
5. Återremiss om nybyggnation av Skra Bro vård- och omsorgsboende
Vi föreslog en återremiss för nybyggnationen av Skra Bro vård- och omsorgsboende för att utvärdera risker och kostnader kopplade till de klimatinnovationer som planeras för byggnationen. Dessutom föreslog vi att man skulle undersöka möjligheten att nyttja närliggande skolköksresurser som ett alternativ till att bygga ett tillagningskök.
6. Förbättrade villkor för familjehem
Familjehem är en trygg och stabil miljö för barn i behov, och vi yrkade på att stödet till dessa hem ska säkerställas även efter en vårdnadsöverflyttning. Vårt förslag inkluderade också stödinsatser för barn med funktionsnedsättning i familjehem och en rekryteringskampanj för att öka antalet familjehem i Göteborg, för att stärka barns rätt till en god och trygg uppväxt.
7. Säkerhet och trygghet i Göteborgs skolor
Vi yrkade på att bifalla en motion om att stärka tryggheten i Göteborgs skolor. Grundskolenämnden och Utbildningsnämnden föreslogs få i uppdrag att genomföra en risk- och säkerhetsanalys, samt att utreda möjligheten att införa skalskydd för att hålla obehöriga borta från skolområden. Trygghet i skolan är avgörande för både elever och personal.
8. Policy för religionsutövning på arbetsplatsen
Vi ansåg att en ny policy för religionsutövning på arbetsplatsen inte var nödvändig, utan föreslog istället att tydlig information om befintlig lagstiftning skulle tillhandahållas för att skapa en stabil och trygg arbetsmiljö. Detta skulle säkerställa individens rätt till religionsutövning utan att verksamhetens kontinuitet påverkas negativt.
9. Ombyggnad av Dalheimers Hus
Med tanke på de ökade kostnaderna för ombyggnaden av Dalheimers Hus yrkade vi på att stadsfastighetsnämnden skulle undersöka möjligheterna till medfinansiering från Västra Götalandsregionen och andra fonder. Projektet är av stor vikt för personer med funktionsnedsättning i Göteborg, och vi vill säkerställa att det kan genomföras på ett ekonomiskt hållbart sätt.
Trots att majoriteten i KS röstade ned dessa förslag kommer vi i Liberalerna att fortsätta arbeta för dessa frågor. Varje yrkande speglar vårt långsiktiga mål: ett tryggare, mer inkluderande Göteborg där medborgarna är delaktiga i stadens utveckling.