Se alla
Rädda Asperöskolan

Rädda Asperöskolan

En Kamp för Skärgårdens Framtid

Måndag 11 mars 2024

Göteborgs skärgård står inför en ödesfråga när nedläggningshotet mot Asperöskolan hänger tungt över öarna. Beslutet kan inte bara förändra livet för de barn och familjer som direkt berörs utan skickar också en skrämmande signal om skärgårdens framtid. I en nyligen publicerad debattartikel på GP framför kommunalrådet Axel Darvik, från Liberalerna Göteborg, tillsammans med representanter från våra samarbetspartier Demokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna sina farhågor angående en potentiell nedläggning av Asperöskolan. Det är ett ärende som belyser viktiga frågor om skolans roll i Göteborgs skärgård och signalerar vidden av politiska beslut för samhällets framtid.

Vikten av Att Bevara Asperöskolan

Beslutet om att lägga ned Asperöskolan är mer än bara en fråga om en enskild skolas öde; det är ett avgörande steg som kan påverka hela Göteborgs skärgård. Liberalerna Göteborg är övertygade om att bevarandet av skolan är avgörande för att upprätthålla en levande och dynamisk skärgård där familjer kan bo året runt.

Specifika Utmaningar i Skärgården

Genom att lyssna på invånare och förstå de unika utmaningar som boende i skärgården möter, har Liberalerna och våra samarbetspartier insett vikten av att tillhandahålla grundläggande samhällsservice, som skolor, för att möjliggöra ett liv som åretruntboende. Att stänga Asperöskolan skulle inte bara påverka de direkt berörda familjerna utan skulle även sända en negativ signal till andra skolor i södra skärgården.

En Vision för En Levande Skärgård

För Liberalerna är visionen klar: en levande skärgård där invånarna har möjlighet att bo och leva med sina familjer året runt. Det krävs en helhetsstrategi för att stödja skärgårdsbefolkningen, med åtgärder som tar hänsyn till de unika förutsättningarna och behoven i detta område.

Uppmaning till Vänsterstyret

Liberalerna vädjar till vänsterstyret i grundskolenämnden att antingen dra tillbaka förslaget om nedläggning av Asperöskolan eller att överväga att hänskjuta frågan till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Detta är en fråga som förtjänar en bredare diskussion och ett helhetsperspektiv på skärgårdens framtid.

Genom att tillsammans arbeta för att bevara Asperöskolan och stödja skärgårdens levnadsvillkor kan vi säkerställa en hållbar och blomstrande framtid för Göteborgs skärgård. De boende på Asperö har gjort en film på Youtube som visar betydelsen av en skola men även varför skolan är så viktig för hela Göteborg. Läs mer om vår skolpolitik här.