Se alla
Berit Krantz

Rapport från ÄVO-nämnden

Ett steg framåt för vård och omsorg i Göteborg

Torsdag 29 februari 2024

Liberalernas ledamot Berit Krantz rapporterar från det senaste nämndsmötet. Den senaste sessionen i Äldre samt vård och omsorgsnämnden (ÄVO) som ägde rum den 27 februari belyste både befintliga framsteg och framtida utmaningar inom förvaltningen. Den ihärdiga strävan efter förbättring och anpassning till nya behov står i centrum för vårt arbete, och det här mötet var inget undantag.

Ett viktigt fokusområde som diskuterades var dataskyddsarbetet, med särskild betoning på förvaltning av register och personalutbildning. Detta är avgörande för att säkerställa integriteten och skyddet av våra invånares och anställdas information.

Projektet i Annedal har markerat ett nytt kapitel för dess boende, med 22 individer som redan har flyttat och ytterligare 37 som erbjudits alternativa bostäder. Denna process har präglats av omfattande kommunikation och ett personligt tillvägagångssätt för att tillgodose individuella önskemål, vilket understryker vår förvaltnings engagemang för medkänsla och förståelse.

Säkerhetsfrågor stod även på agendan, med en genomgång av åtgärder för att förbättra tryggheten för både personal och boende. Trots att mycket arbete pågår, kvarstår frågan om huruvida säkerhetsförbättringar kan accelereras, särskilt givet det rådande globala säkerhetsläget.

En annan diskussionspunkt var Patientsäkerhetsberättelsen för 2023, som belyste behovet av bättre kompatibilitet mellan regionens och kommunens datasystem. Denna tekniska klyfta har påverkat både patientvård och personalarbete, vilket tyder på potentialen för betydande förbättringar om dessa system kan integreras mer effektivt.

Även om vi valde att avstå från att rösta om verksamhetsplanen på grund av dess ursprung utanför vår allians, fortsätter vi att engagera oss aktivt i planering och genomförande av initiativ som återspeglar våra värderingar och mål.

Med 287 individer som väntar på plats i vård- och omsorgsboende (vob) och den genomsnittliga väntetiden på 52 dagar för ett första erbjudande, belyser vi behovet av ökad kapacitet och effektivitet inom vår sektor.

Slutligen pekar en undersökning om matnöjdhet bland hemtjänsttagare på övervägande positiva upplevelser, även om svaret var lågt. Denna feedback är värdefull för vårt kontinuerliga arbete med att förbättra tjänstekvaliteten.

Vårt engagemang för att förbättra vård- och omsorgstjänsterna i Göteborg är outtröttligt, och vi välkomnar alla invånare att delta i denna viktiga dialog. Vi ser fram emot att bygga en ljusare framtid tillsammans, med omsorg, säkerhet och välbefinnande som våra ledstjärnor. Läs mer om vår politik här, eller på Berits blogg.