Se alla
Patrik Krantz

Socialdemokraternas slakt på välfärden hotar elevernas framtid i Göteborg

Torsdag 5 oktober 2023

På Lövgärdesskolan i Göteborg kämpar elever och lärare mot överväldigande utmaningar. Enligt en tidningsartikel som Liberalernas företrädare i Grundskolenämnden, Patrik Krantz (L), deltagit i, klarade endast 8 av 54 åttondeklassare att få godkänt i matematik, svenska och engelska. Trots detta står skolan inför betydande nedskärningar som kommer att påverka elevernas utbildning. Nedskärningar som inkluderar minskat stöd för elever och lärare, brist på skolpsykologer och specialpedagoger, och begränsade resurser för undervisningsmaterial.

– När man hamnar i en ekonomiskt svår situation kan man inte bara förlita sig på bidrag från staten, säger Patrik Krantz till GP.

Patrik Krantz betonar att detta inte bara är en fara för elevernas framtid, utan även en belastning för lärarnas arbetsmiljö och hälsa. Medan skolans mål är att 80 procent av eleverna ska bli behöriga för gymnasiet, visar nuvarande förhållanden att resultaten kan hamna långt under det. Sparpaketet som Grundskoleförvaltningen genomför hotar att underminera utbildningen för Göteborgs elever och lärarna som kämpar för att ge dem en stark framtid.

– Jag har full förståelse för det Lövgärdesskolan upplever i dag. Hade man haft en ekonomi i balans under hela året hade man också kunnat hjälpa till, men nu går det inte i och med att man kör en osthyvel över hela nämnden för att man hamnat i en paniksituation, säger Patrik Krantz till GP.

Skolan är en kommunal angelägenhet och det är Socialdemokraterna som styr Göteborgs ansvar att leda och styra skolan. Socialdemokraterna försöker nu skylla över sitt ansvar på andra. Men den panikbesparing som nu sker i Göteborg är en följd av Socialdemokraternas ledarskap.

Liberalerna har hur vi skulle styrt grundskolan i vår budget, läs mer om vår skolpolitik på vår hemsida.