Studieförbunden är viktiga för demokratin
Därför måste alla studieförbund så på demokratisk grund.
Fredag 9 september 2022
Diskussionerna om det muslimska studieförbundet Ibn Rushd har pågått sedan de först beviljades statligt stöd 2007.
I Göteborg har förbundet tidigare fått bidrag från staden, men det drogs in 2020 av Socialnämnden Centrum, som beslutar i frågar. Efter två utredningar var det dags för ytterligare en omröstning 2021. De rödgrönrosa ville bifalla ansökan, D och SD ville avslå. Alliansen sa nej till stöd, men ville göra ytterligare en granskning utöver de två som redan gjorts.
– Jag tycker att de ska prövas likt alla andra. Bildning är superviktigt för oss liberaler, det ligger i vårt dna. Det är också viktigt att skattebetalarnas pengar går till det de är tänkta för. Därför ville vi utreda Ibn Rushd vidare. Grunden är att de kapar banden till icke-demokratiska krafter, och håller koll på att samarbetspartner inte har icke-demokratiska åsikter, säger Kristina Bergman Alme till GP.
Liberalerna ville utreda frågan om Ibn Rushd mer grundligt.
– Vi hade fler frågor. Till exempel tycker vi att folkbildning handlar om att man ska lära sig något nytt. Då undrade vi hur sömnad av 500 sanitetsbindor kan vara planmässigt lärande och därmed berättigat till bidrag. Och för oss finns det inte i vår världsbild att vi ska tumma på demokrativillkoren.
Liberalerna värnar demokratin och studieförbunden är en viktig del i vår demokrati. Vi vill dessutom att alla medborgare ska kunna växa och utveckla sig och vi säter bildningen först. Vi värnar därför studieförbunden genom att sätta höga krav på demokrati och transparens i deras verksamhet.