Se alla
Grundskolenämnden avvisar Revisions kritik

SVMP:s budget strider mot kommunallagen

Liberalerna kräver återremiss.

Tisdag 15 november 2022

Det förslag till budget som presenterats av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet strider mot kommunallagen på centrala punkter. Det finns en stor risk att budgeten överklagas och därmed faller. Moderaterna, Demokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna yrkar därför på återremiss.

De rödgröna lägger en budget som strider mot kommunallagen.  Det är synnerligen anmärkningsvärt. En stad mår inte bra av socialistisk klåfingrighet där politiker och byråkrati ska bestämma över människors liv, säger Axel Darvik.

De tre partier som säger sig vilja ta över styret av Sveriges näst största stad föreslår i sin budget att kommunfullmäktige ska tillåta kommunstyrelsen att besluta om kommunala kompletteringsbudgetar, justeringar av fullmäktiges budget samt förändringar av lånetaket för stadens bolag. Enligt kommunallagen ska dessa frågor avgöras av fullmäktige och kan inte delegeras.

Förutom det uppenbara försöket att styra bort makten från den folkvalda församlingen och medborgarna skär de rödgröna ner på viktiga välfärdsområden, inte minsk på skolan, barnens framtid, säger Axel Darvik till DN.

Vidare saknar budgeten treåriga kommunbidragsramar för de kommunala nämnderna, vilket är av stor vikt för dessa den långsiktiga planeringen. Om nämnderna inte vet hur finansieringen är planerad för kommande år minskar till exempel möjligheten att kunna rekrytera tillsvidareanställd personal. Detta undergräver dessutom förutsättningarna att upprätthålla god ekonomisk hushållning.

De rödgröna vill skuldsätta framtida generationer göteborgare. Nu vill de ha nycklarna till kommunbankens kassavalv för att expandera de kommunala bolagen och uppfylla sina gratislöften. Men inget är gratis i långa loppet, säger Axel Darvik till GP.

Med anledning av detta yrkar Moderaterna, Demokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna på en återremiss för att ge berörda partier möjlighet att återkomma med ett förslag till budget som håller sig inom lagens ramar.