Se alla
Axel Darvik

Tjänstemannarapporten stärker Liberalernas ståndpunkt

Tisdag 30 april 2024

I ljuset av Karlastaden-affären har en detaljerad rapport från opolitiska tjänstemän i Göteborgs stadshus blivit en central punkt i debatten. Rapporten, som framhäver brister i hanteringen av fastighetsköpet i Karlastaden, ger viktigt stöd till Liberalernas kritik mot det rödgröna styret. Denna rapport visar på allvarliga frågetecken kring laglighet och processen för beslutsfattande, vilket starkt stödjer Liberalernas påstående om att affären inte bara var felaktigt hanterad utan också ett exempel på bristande ansvarstagande från det rödgröna styret.

– Det man säger är att styrelsen begick ett solklart lagbrott när man inte tog upp den här affären i kommunfullmäktige, säger Axel Darvik till GP.

Kommunalrådet Axel Darvik (L) har varit en stark kritiker av affären, och påpekar att stadens högsta tjänstemannen, stadsdirektören Eva Hessman, hr bekräftat att affären borde ha hanterats annorlunda. Hessmans rapport konstaterar att beslutet om Karlastaden var av sådan vikt att det borde ha förlagts till kommunfullmäktige för godkännande, något som inte skedde. Denna syn från tjänstemän är särskilt betydande i Sverige, där tjänstemännen är opolitiska och anses stå för objektiva fakta och sakförhållanden.

– Nu krävs att vi går till botten med hur det kunde bli så här och vem som är ytterst ansvarig, säger Axel Darvik till DN.

Den politiska ledningen, med Jonas Attenius (S) i spetsen, har dock försvarat processen och hävdat att allmännyttan agerade inom ramen för sitt befogenhetsområde. Denna uppfattning står i direkt kontrast till tjänstemannarapporten, vilket har lett till öppna meningsskiljaktigheter inom stadens ledning. Det rödgröna styrets beslut att inte inkludera kommunfullmäktige har blivit en huvudpunkt för Liberalernas kritik, som hävdar att detta utelämnande riskerar Göteborgs ekonomiska och sociala välfärd.

För mer information och fortsatt uppföljning av Karlastaden-affären, besök vår dedikerade sida på Liberalernas hemsida.

Denna situation understryker behovet av transparens och rättslig klarhet i kommunala beslut, särskilt i stora ekonomiska transaktioner som Karlastaden-affären. Liberalerna i Göteborg kommer att fortsätta att driva på för en grundlig extern granskning av affären för att säkerställa att alla fakta kommer till ytan och att liknande situationer kan förhindras i framtiden.