Se alla
Axel Darvik

Utökad förskoletid

Fredag 2 juni 2023

Föräldraledighet är en viktig tid för att knyta starka band mellan föräldrar och barn. Samtidigt är förskolan en plats där barn kan lära och utvecklas genom interaktion med andra barn och pedagoger. Axel Darvik, skolpolitiker från Liberalerna Göteborg, har tagit upp kampen för att utökad förskoletid för barn till föräldralediga.

Förskolenämnden i Göteborg har mottagit ett förslag som undertecknats av över 300 göteborgare. Förslaget går ut på att barn till föräldralediga bör ha rätt till 30 timmar i förskolan istället för dagens 15 timmar. Motiveringen bakom förslaget är att alla barn, oavsett bostadsort, bör ha likvärdiga möjligheter till utveckling i förskolan. Axel Darvik har också lämnat in en motion till kommunfullmäktige med liknande förslag och inkluderar även barn till arbetssökande som bör ha rätt till 30 timmar istället för dagens maxgräns på 25 timmar.

S sätter ekonomi före barnens utbildning

Förskolenämnden har utrett både förslaget och motionen och kommit fram till att en utökning av förskoletiden skulle medföra en kostnadsökning på cirka 100 miljoner kronor per år, under förutsättning att 75 procent av familjerna väljer att utnyttja den längre tiden. Som en följd av den ekonomiska situationen anser förskolenämndens ordförande Blerta Hoti (S) att det vore oansvarigt att utöka rätten till förskola utan statlig kompensation.

Axel Darvik står fast vid sin övertygelse om att utökad förskoletid är av stor betydelse för barns utveckling och föräldrars möjlighet att kombinera föräldraskap och arbete. Han har framhållit att förskolan inte bara är en barnomsorg, utan en viktig utbildningsverksamhet med ett kompensatoriskt uppdrag. En utökad  förskoletid kräver dock finansiering, och Darvik föreslår att förskolenämnden stödjer hans motion med en förstärkning av nämndens budget.

Även oppositionen, bestående av Demokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, är enig om att förslaget behöver finansieras. Socialdemokraterna behöver prioritera annorlunda. Oppositionen föreslår att förskolenämnden ställer sig bakom Axel Darviks motion och kräver en betydligt större budgetförstärkning.

Axel kämpar för att utöka förskoletiden för barn till föräldralediga och arbetssökande. Trots avslaget från förskolenämnden är Darvik fast besluten att fortsätta sträva efter en utökning. Axel betonar att förskolan är en viktig utbildningsverksamhet som behöver tillräckliga resurser. Liberalerna lyft fram frågan och satt ljuset på behovet av en mer omfattande diskussion om finansieringen av förskolan i Göteborg.