
Vi måste våga stå upp för rättsstaten
Torsdag 22 maj 2025
När Socialdemokraterna i Göteborg anklagas för att ha brutit mot lagen i sin politiska utövning – inte en gång, utan upprepade gånger – är det inte längre en fråga om politiska meningsskiljaktigheter. Det är en fråga om vår demokratis grundprinciper.
I en debattartikel i Expressen beskriver Liberalernas gruppledare Axel Darvik hur det rödgröna styret (S, V och MP) i Göteborg gång på gång valt att trotsa lagliga varningar, fatta beslut som är oförenliga med gällande rätt – och sedan vägra ta ansvar när rättsväsendet ingriper.
Medvetna lagbrott – inte politisk oenighet
När grundskolenämnden i Göteborg beslutade att hålla inne ersättning till friskolor för lärarnas tjänstepensioner, trots att både stadens egna jurister och högsta tjänstemän varnade för att beslutet var olagligt, valde Liberalerna att agera. Inte för att vi ogillar politiska motståndare – utan för att vi värnar rättsstaten. Vi valde därför att polisanmäla. Det är en skyldighet i ett demokratiskt system när misstankar om tjänstefel uppstår.
Sedan dess har förvaltningsrätten underkänt beslutet, och åklagaren har nu delgivit fem politiker i nämnden misstanke om brott. Det är en mycket ovanlig och allvarlig situation i en svensk kommun.
Mer bakgrund:
- Därför polisanmäler Liberalerna de rödgröna i Göteborg
- Olagligt inköpsstopp i Göteborg
- Liberalernas polisanmälan – ett försvar för rättsstaten
Socialdemokraternas svar: en kampanj mot rättssamhället
Istället för självrannsakan har det socialdemokratiska svaret varit att gå till angrepp – inte bara mot Liberalerna utan mot själva idén att politiker ska stå under lagen. Retoriken från ledande socialdemokrater, där rättsprocessen jämförs med “Trumpregeringens USA” och där oppositionens agerande beskrivs som ett “rättshaveri”, är inte bara osmaklig – den är direkt skadlig för tilliten till våra demokratiska institutioner.
Vi ser hur hela det socialdemokratiska ledarskiktet i Göteborg – istället för att reflektera över varför fem av deras kollegor är föremål för en brottsutredning – ställer sig bakom de misstänkta med applåder. Det är ett fundamentalt missförstånd av vad det innebär att leva i en rättsstat, där politiker står under samma lagar som alla andra.
Vi behöver stå upp för rättsstaten – även när det är obekvämt
Att lagar ibland prövas i domstol är en naturlig del av det politiska systemet. Det sker exempelvis när en lag är otydlig, när det saknas vägledande rättspraxis eller när olika tolkningar av en bestämmelse krockar. Sådana situationer är en viktig del av den demokratiska rättsprocessen – det handlar om att få klarhet, inte om att trotsa lagen.
Det som nu skett i Göteborg är något helt annat. Här har politiker, trots entydiga varningar från stadens egna jurister och högsta tjänstemän om att beslutet är olagligt, ändå valt att driva igenom det. Det är inte ett fall där man “vill pröva en otydlig lag” – det är ett medvetet avsteg från vad lagen säger. När förvaltningsrätten sedan upphäver beslutet och åklagaren misstänker tjänstefel, då är det inte längre fråga om lagtolkning. Det är ett angrepp på själva rättsstatens principer – att makten utövas under lagarna och att ingen står över dem.