Se alla
Skola

Yrkande – Motion av Simona Mohamsson (L) och Axel Darvik (L) om att införa utbildningsgaranti för placerade barn.

Torsdag 5 oktober 2023

Liberalerna arbetar för att förverkliga alla förslag i vår valplattform. Detta yrkande är en del i detta arbete. De mesta av förslagen i valplattformen hanteras i vår budgetmotion men även genom yrkanden i olika nämnder.

Yrkande – Motion av Simona Mohamsson (L) och Axel Darvik (L) om att införa utbildningsgaranti för placerade barn.

Förslag till beslut

I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige:

  1. Bifall till motionen.

Yrkandet

Socialtjänsten har ett ansvar att följa upp varje placerat barns skolgång och har så haft under årtionde i Sverige. När metoden SkolFam togs fram hade socialtjänsten samma ansvar för skolan som idag. Forskning visar på att SkolFam ger betydligt högre skolresultat än genom traditionellt uppföljningsarbete. Problemet med SkolFam är för de som står i kö samt för de som inte får tillgång till

SkolFam på grund av att de inte till hör deras målgrupp. Många placerade barn tillhör inte SkolFams målgrupp, så som ej stadigvarande familjehemsplacering eller barn som går på gymnasiet eller är placerade på intuition. För dessa barn finns det en checklista och traditionell fördelning av ansvarsområden mellan socialnämnden och skolan. De barn som placeras i familjehem utan att det är stadigvarande har nyligen fått ett uppbrott från sin skola och lever en tillvaro där de bor i en ny familj, går i en ny skola med nya kompisar. Att i detta fall överlåta uppföljningen av skolan till traditionellt uppföljningsansvar och en checklista är en allt för låg ambitionsnivå. Skolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna som ett samhälle kan bidra med. Därför behöver skolgången arbetas med från dag ett i en placering oavsett om den är en på familjehem, HVB eller på SIS. När personer med rätt kompetenser får arbeta tillsammans runt ett placerat barn går studierna signifikant bättre.

Barnkonventionens 28 artikel ger inte bara barn rätt till grundläggande utbildning utan även fortsatt utbildning som i svenska förhållanden innebär gymnasium. Trots det exkluderas idag familjehemsplacerade barn på gymnasieskola från SkolFam. Därför behöver Göteborg fortsätta det arbete med SkolFam, som prioriterades under förra mandatperioden, samt i enlighet med motionen vidga arbetet med placerade barns skolgång. Vidare anser vi att det är viktigt att anta motionen för att detta inte skall kunna prioriteras bort i det dagliga arbetet med barn och unga som är placerade.

Kommunstyrelsen bereder frågor inför Fullmäktige men beslutar även om frågor som rör Stadsledningskontoret.

Detta yrkande är en del i Kommunstyrelsens beredning av frågor inför kommunfullmäktige och rör en motion från Liberalerna. Läs mer om motionen här och följ vilka andra motioner Liberalerna lagt i fullmäktige under rubriken Motioner i kommunfullmäktige. Fler yrkande i Kommunstyrelsen finns under rubriken Yrkande i kommunstyrelsen, eller under taggen Vallöften. Läs om fler av våra förslag på vår hemsida.