Se alla
Simona Mohamsson

Anmäler Statens institutionsstyrelse (Sis) till Justitieombudsmannen (JO)

Liberalerna har nu tröttat på statens flathet och anmäler SiS till JO.

Torsdag 14 juli 2022

Liberalerna har tidigare uppmärksammat att staten inte kan ordna behandlingsplatser till ungdomar som är i behov av tvångsvård. Kön med kriminella ungdomar som ska låsas in på så kallade Sis-hem har vuxit under året. Nu har Liberalerna i Göteborg tröttnat och anmäler Statens institutionsstyrelse (Sis) till justitieombudsmannen (JO).

– I Göteborg har vi haft uppe ärenden som gäller ungdomar som är djupt kriminella – men Sis säger att de måste vänta i två veckor, säger Simona Mohamsson (L).

Under hela våren har socialförvaltningen på Hisingen hört varningar om en ansträngd situation på Statens institutionsstyrelse (Sis) – personal har saknats och antalet platser har stadigt minskat.

Det har inneburit att stadsdelen inte har haft möjlighet att förflytta ungdomar i behov av tvångsvård på grund av missbruk eller kriminalitet.

Det berättar socialnämndens ordförande Simona Mohamsson (L), som nu anmäler myndigheten till Justitieombudsmannen (JO).

De har inte gjort något annat än att tillsätta en utredning om mobilförbud på Sis – det är det enda de har kommit med det senaste halvåret. Men jag kan inte anmäla regeringen för flathet, så därför anmäler jag Sis som myndighet, säger Simona Mohamsson.

Regeringen som de högsta ansvariga för denna situation behöver nu agera. Det måste vara slut på att vända på stenar och de måste börja agera på de stora problem som finns i Regeringens myndigheter. Läs mer på GP om varför Liberalerna JO anmäler SiS.