Se alla
Axel Darvik Kommunfullmäktige

Att kunna svenska är grunden för att klara skolan

Nederlag i Kommunfullmäktige: Vår kamp för 30 timmars förskola fortsätter

Torsdag 12 oktober 2023

Idag tog Göteborgs Kommunfullmäktige beslut om vår motion för att ge alla barn rätt till 30 timmars förskola. Tyvärr möttes vårt förslag av motstånd från S, V, och Mp, och de röstade emot det. Vi är övertygade om att svenska är grunden för att klara skolan, därför måste vi börja redan i förskolan med språkutvecklingen, att ge alla barn rätt till 30 timmars förskola.

Liberalerna beklagar djupt att vår viktiga motion stötte på motstånd från det rödgröna styret. Denna besvikelse går hand i hand med vår oro för de barn i utsatta områden som nu riskerar att inte få tillgång till den pedagogiska omsorgen och språkutvecklingen i svenska språket som de behöver.

Många barn som börjar skolan kan knappt prata svenska. De får en kass start. Igår diskuterade KF om alla barn ska få vara minst 30 timmar i veckan på förskolan. Nu när alla vill ha förebyggande åtgärder mot gängbrotten säger de rödgröna nej till att ge barn en ärlig chans i skolan, säger Axel Darvik i Kommunfullmäktige.

Vi låter oss inte nedslås av detta nederlag. Vårt engagemang för att ge varje barn en rättvis start i livet är starkare än någonsin. Vi kommer att fortsätta kämpa för en bättre framtid för våra barn och hela Göteborg.

Tack till alla som har stöttat vår sak. Vårt arbete fortsätter, och vi ger inte upp. Vår vision om 30 timmars förskola för alla barn kommer att bli en verklighet.

Följ med oss när vi fortsätter vår kamp för en ljusare framtid för Göteborgs barn.

Motioner som läggs i fullmäktige bereds först i förvaltningarna för att sedan fatta beslut i kommunstyrelsen för att slutgiltigt beslutas om i kommunfullmäktige. Läs motionen i sin helhet här och vårt yrkande i kommunstyrelsen här. Vi följer denna fråga på hemsidan under rubriken Motioner i kommunfullmäktige, eller under taggen Vallöften. Läs om vår politik på vår hemsida.