Se alla

BID-inspirerad samverkan snart verklighet i Göteborg

Onsdag 17 oktober 2018

I dag beslutade kommunstyrelsen att bifalla motionen från Helene Odenjung (L), Jonas Ransgård (M) och David Lega (KD) om att Göteborgs stad ska inleda BID-inspirerad samverkan.

– Intresset för att driva BID-inspirerad samverkan har vuxit inom både näringsliv och civilsamhälle under en längre tid. Erfarenheter visar att det är ett effektivt sätt kan lyfta hela områden. Ett exempel är i Gamlestan som gått från ett område med organiserad brottslighet, vardagskriminalitet och avflyttningar till ett mer trivsamt område där aktörer numera vill etablera sig. Det är en vinst för både området, Göteborg och de människor som bor där. Vi vill se fler sådana exempel, säger Helene Odenjung (L), kommunalråd.

BID kan lyfta utsatta områden
I Sverige saknas lagstiftning på området, men det går med dagens lagstiftning skapa BID-inspirerad samverkan. I sju utsatta området i Sverige för BRÅ en särskild satsning för en form av samverkan mellan polis, kommun och fastighetsbolag testat. Ett arbete som har likheter med BID-inspirerat samarbete.

– I och med att vi saknar lagstiftning på området så är jag väldigt glad över att Göteborgs stad tar på sig en ledarroll i arbetet med BID-inspirerad samverkan. Ofta pratar vi om att vi ska bekämpa otrygghet med vakter och kameror, det kan behövas ibland, men BID-inspirerad samverkan är en metod som involverar flera aktörer och där man gemensamt strävar mot samma mål – att lyfta ett område och göra det attraktivt för både företag, offentliga verksamheter och människor att vistas i och det leder i förlängningen till att området blir tryggare, avslutar Helene Odenjung (L).

Göteborgs stad har problem med ojämlikhet beroende på var du bor i staden, vilket senaste jämlikhetsrapporten åter visade. Några av Sveriges särskilt utsatta områden ligger i Göteborg och i flera av dessa områden är allmännyttan stora ägare.

Nu ligger det slutgiltiga avgörandet hos kommunfullmäktige.