Se alla

Fogelgren (L): Rädda Per Dubbshuset!

Fredag 26 oktober 2018

Planerna för Sahlgrenska universitetssjukhuset är omfattande och det finns stora behov av att utveckla området för att möta behoven från en växande befolkning och deras vårdbehov i framtiden. Dock innebär planerna att man ska riva fem av sjukhusets äldsta byggnader. Ett av dessa är Per Dubbshuset. Det motsätter sig Liberalerna i Göteborg som i byggnadsnämnden föreslagit att planen för området möjliggör ett bevarande av byggnaden.

– Per Dubbshuset har skyddsbestämmelser men också ett kulturhistoriskt värde och är utpekat i Göteborgs stads bevarandeprogram. Konsekvensbeskrivningen säger tydligt att planerna för området har stora negativa effekter på kulturmiljön. Istället för att riva denna fantastiska byggnad vill vi att man bevarar den, säger Ann Catrine Fogelgren (L), andre vice ordförande i byggnadsnämnden.

Planerna har väckt reaktioner

Planerna kring Sahlgrenska universitetssjukhus har redan väckt reaktioner. Bland annat skriver Yimby i Göteborg ”här finns starka skäl att stanna upp och tänka till innan man kör på och klubbar igenom planerna rakt av. Få har nog insett vilka stora ingrepp som kan göras på Sahlgrenska i framtiden.” Ann Catrine Fogelgren (L) har även hon reagerat på de ingrepp som planerna har på den kulturhistoriska miljön.

– De fyra strategierna som tagits fram inte är tillräckliga då vi vill att detaljplanen möjliggör att Per Dubbshuset bevaras och flyttas till en annan lämplig plats inom området, säger Ann Catrine Fogelgren (L).

– Rivningen av de övriga byggnaderna är ett stort ingrepp i stadens kulturhistoriska miljö. Vi skulle gärna se andra lösningar än den föreslagna. Utformningen av de nya byggnaderna är också viktig för att de bättre ska passa in i området, avslutar Ann Catrine Fogelgren (L).

Per Dubbshuset byggdes 1896
Per Dubbshuset, byggt 1896, med intilliggande förbindelsegång är vackra byggnader med högkvalitativ arkitektur. Husets exteriör är välbevarad och endast genomgått mindre förändringar.