Se alla

Darvik (L): Det är dags att rusta upp och satsa på miljonprogrammen

Onsdag 18 april 2018

Liberalerna i Göteborgs vill investera i förorterna. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Liberalernas Axel Darvik (L) och Piotr Kiszkiel (L) att Göteborgs stad ska påbörja ett program för att rusta upp förorterna och öka andelen eget ägande. – Att investera i förorterna är till stor nytta för hela Göteborg, säger Axel Darvik (L), 2:e vice ordförande i miljö- och klimatnämnden.  

Fler hyresgäster ska få chansen att köpa loss sin bostad
Liberalerna vill initiera ett program för att rusta upp förorterna och öka andelen eget ägande. Fler hyresgäster ska få chansen att köpa loss en bostad som idag ägs av Framtiden-koncernen. Det kapital som frigörs när de boende köper sina lägenheter ska användas för att investera i lokala behov. Pengarna ska inte gå in i den centrala kommunkassan utan stanna lokalt i förorterna.

– Vi ser det som en viktig frihetsreform. Förorterna behöver rustas upp med satsningar på skolor, lokaler och grönområdena. Det behövs också nya bostäder och bättre kollektivtrafik. För att lyckas med detta behöver kommunen få loss kapital. Vi vill att ombildningar och lokala satsningar ska gå hand i hand, säger Axel Darvik (L).

Miljonprogrammen måste rustas upp
Många av områdena som byggdes under “rekordåren” har stannat i utvecklingen och gradvis blivit allt mer slitna. I flera förorter är hyresrätten den helt dominerande upplåtelseformen och tillsammans med bristen på nyproduktion blir det omöjligt att göra boendekarriär utan att flytta. Det har gjort flera av Göteborgs förorter till ”transit områden” dit nyanlända flyttar in och etablerade familjer flyttar ut trots att många trivs i sina områden. Om möjligheterna till boendekarriär blir bättre så ökar också den sociala stabiliteten. Liberalerna vill skapa bättre förutsättningar för familjer att stanna som blir etablerade på arbetsmarknaden och för att lyckas behövs ett bredare utbud av bostäder.

– När fler äger sina bostäder så minskar omflyttningarna och det ger en ökad social stabilitet. För de som tar över lägenheterna finns också möjligheten att ta del av en framtida värdeökning, avslutar Axel Darvik (L).