Se alla
Axel Darvik

Den kritiserade Römosseskolan tvingas stänga

Kammarrätten meddelade dom på torsdagen

Torsdag 27 oktober 2022

27 oktober meddelande Kammarrätten sin dom om Römosseskolan. Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom och fastställer Skolinspektionens beslut om att återkalla skoltillståndet för Föreningen Framstegsskolan. Detta innebär att Römosseskolan tvingas stänga. Göteborgsstad står sedan en tid tillbaka redo att på kort varsel ta emot skolans elever. Eleverna har rätt till en bra skolgång och nu ska deras rätt säkras på ett så snabbt och smidigt sätt som möjligt. Det är mycket beklagligt att en oseriös huvudman får ha en så negativ inverkan på elevers skolgång. -Vi står redo att ta emot eleverna, säger Axel Darvik till SVT Nyheter Väst.

Det är en viktig dom i kampen för att bekämpa parallellsamhällen. Barnen som gått i den här skolan förtjänaratt få en ärlig chans till inkludering i samhället, säger Axel Darvik till P4 Göteborg.

Processen har varit lång och krokig sedan grundskolenämnden med Axel Darvik i spetsen första gången deponerade skolpengen hos Länsstyrelsen i mitten på förra året. Sedan dess har det följt rättsprocesser och en rad turer i grundskolenämnden. Skolinspektionen drog tillbaka tillståndet att bedriva skola, men huvudmannen fick delvis rätt av Förvaltningsdomstolen. Men nu upphäver alltså Kammarrätten den domen. 

Idag kan jag bara beklaga att alla övriga partier i nämnden körde över oss i Liberalerna och betalade ut 50 miljoner kronor för knappt ett år sedan. 

Axel Darvik ser Kammarrättens dom som principiellt viktigt för bekämpa välfärdsbrottsligheten. Den visar också att kommuner kan med stöd av lagstiftningen kan agera för att stoppa olämpliga huvudmän. -En jätteviktig dom, säger Axel Darvik till SVT Nyheter Väst

Vårt land vilar på vissa gemensamma värderingar om allas lika rättigheter, jämställdhet och religionsfrihet. Detta är också centralt i barnkonventionen och den här skolan har motverkat vårt gemensamma samhällskontrakt. Därför är det så viktigt att den nu stängs, säger Darvik. 

Stängningen blir nu ett kvitto för att den kamp som Axel Darvik fört för att skydda göteborgarnas skattepengar har varit rätt och nu äntligen gett utdelning.  

Inte nog med att skolan har drivit en islamistisk agenda. Den har också använts för att förskingra pengar och skicka dessa till extremistiska politiska organisationer i utlandet. Det är inte heller otänkbart att pengar slussats till islamistiska rörelser i Sverige.  

Sedan ett år tillbaka har förvaltningen varit beredd att hantera mottagandet av eleverna från Römosseskolorna.  

Römosseskolorna har idag cirka 260 elever. Alla elever som är folkbokförda i Göteborgs kommun får plats på en kommunal skola nära sitt hem. Grundskoleförvaltningen kommer att ta emot eleverna och se till att de känner sig välkomna på sin nya skola.  Vi har kapacitet och står beredda att ta emot eleverna, säger Axel Darvik till DN

Det är så klart en utmaning när en skola blir av med sitt tillstånd. Men grundskoleförvaltningens ansvar är att se till att alla elever har en plats i kommunal skolan, säger Pernilla Palm enhetschef placeringsenheten. 

Vi beredda att göra vissa special lösningar för att hålla i hop klasser och liknande, säger Axel Darvik till Göteborg Direkt.

 Axel Darvik ser nu fram emot att Liberalerna i regeringsställning nu kan skärpa lagstiftningen för att förhindra oseriösa huvudmän att få driva skola i Sverige. 

Att Römosseskolan tvingas stänga visar att kommuner har möjligheter att agera i arbetet mot välfärdsbrottslighet. Det är ett allvarligt problem. Sedan behöver regeringen gå vidare och skärpa lagstiftningen mot friskolor som inte sköter sig. Det gäller att vi vågar göra rätt hela vägen. De skattepengar som ska gå till eleverna ska också gå dit, avslutar Axel Darvik till GP.

Läs mer om Liberalernas politik på vår sida om välfärdsbrott.