Se alla
Eva Flyborg

Förbättra Bröstcancerscreeningen

Åldersgränsen Bör Höjas till 82 år

Fredag 1 september 2023

Den nuvarande allmänna mammografi-screeningen är verksam mellan åldrarna 40-74 år. Tyvärr ökar risken för bröstcancer och dess aggressivitet efter 70 år. Eva Flyborg (L) skriver på GP debatt om vikten av att förbättra bröstcancerscreeningen.

Du har fått diagnosen bröstcancer. Det är början på en lång resa, full av utmaningar inom vården. Det är en värld som ibland känns avlägsen från det vardagliga livet, en plats där allt förändras på en sekund. Plötsligt skiftar fokus och vad som tidigare var viktigt förlorar sin betydelse. Tankarna rusar snabbt, från önskan om en gravsten till oro för oorganiserade hemmet och vem som ska ta hand om ens barn. I denna chock måste man också ta ställning till olika behandlingsalternativ, operationer och eventuell rekonstruktion. Det är som en mental torktumlare. Jag vet, jag har varit där. Människor är vänliga, men besluten är iskalla. Men man hoppas alltid att allt kommer att gå bra.

Och för många kvinnor går det faktiskt bra. Cirka 80 procent av de kvinnor som diagnostiseras med bröstcancer lever i dag efter 10 år. Detta har blivit möjligt tack vare forskning, framsteg inom medicin, screeningprogram som mammografi och effektiv onkologisk behandling före och efter operationen. Men här kommer det knepiga – det allmänna screeningprogrammet är aktivt endast fram till 74 år. Tyvärr ökar risken för dödlighet i bröstcancer efter 70 år och i de flesta fall är cancern mer aggressiv och spridd i kroppen. Därför är det dags att överväga att höja den övre åldersgränsen för allmän mammografi till minst 82 år. Att göra något annat skulle kännas som åldersdiskriminering.

I Göteborg har vi nyligen etablerat ett unikt Bröstcentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Genom att samla forskning, erfarenheter och expertis stärker vi möjligheterna till kvalitativ vård och överlevnadschanserna för drabbade kvinnor. Vi i Göteborg borde därför kunna utöka räckvidden för den allmänna mammografin och inkludera en äldre målgrupp. Sahlgrenska universitetssjukhusets Bröstcentrum är nu det första EU-certifierade centret i Norden med internationella forskare på plats. Men detta arbete kräver resurser. I en tid med ökad ekonomisk press är externa och kompletterande bidrag av avgörande betydelse. Redan idag bidrar flera donatorer för att stödja cancerforskningen. Internationellt sett är donationer och andra typer av bidrag en naturlig del av arbetssättet.

Stödlopp för bröstcancer

Därför har nu Göteborg & Company, Göteborgsvarvet, Bröstcancerförbundet och Sahlgrenska samarbetat för att för första gången i Sverige arrangera ett stödlopp för bröstcancer. ”Race for the Cure” är en internationell satsning som fokuserar på löpning för att samla in pengar till viktig cancerforskning. Race for the Cure® är Europas största idrottsevenemang för kvinnors hälsa. Den 2 september är det premiär i Sverige, när Rosa varvet i Göteborg går av stapeln. Våra skickliga forskare, läkare och andra vårdprofessionella kämpar varje dag inom cancerområdet. För oss som har varit, är eller kan komma att vara en del av den världen är ditt stöd viktigt. Varje bidrag räknas, och många springer för att rädda liv.