Se alla

Göteborg ska bli ett föredöme i klimatarbetet!

Liberalerna är Alliansens gröna röst

Onsdag 8 augusti 2018

Liberalerna i Göteborg presenterar i dag delar av sitt valmanifest och innehåller förslag om fler solceller, mer elektrifierad busstrafik och en kretsloppspark i Södra Göteborg.

– Vi har en omfattande och genomtänkt miljöpolitik som vi skulle kunna göra till verklighet efter valet. Som kommun har man stora möjligheter att påverka och minska det ekologiska fotavtrycket som vi människor lämnar efter oss. Vi ser att det är helt nödvändigt att bygga ut laddplatser för el-bilar, att alla bussar i stadstrafiken elektrifieras inom 5 år och att kommunala bostäder med hög energiförbrukning renoveras, säger Axel Darvik, 2:e vice ordförande i miljö- och klimatnämnden.

Frisk luft även i Göteborg
En bra luftkvalitet minskar risken för att drabbas av hjärtkärlsjukdomar och bidrar till en bättre hälsa för alla göteborgare. Göteborgs stad har blivit fälld av EU-domstolen för att en acceptabel luftkvalitet inte har kunnat garanteras medborgarna i vissa områden.

– Vi vill utreda behovet av särskilda miljözoner på vissa gator som har höga luftföroreningar och ställa om färjorna på älven till el-drift eller förnyelsebara bränslen, fortsätter Axel Darvik (L).

Det ska vara lätt att sortera
Liberalerna vill även göra det lättare för göteborgarna att sortera rätt samtidigt som man vill motverka avfall och skräp på gator och vid miljöstationer i bostadsområden.

– Vi vill se en smartare fastighetsnära insamling och moderna självavläsande kärl vid miljöstationer för att undvika nedskräpning och fulla kärl och vi vill höja straffavgiften för privatpersoner och verksamheter som dumpar avfall på otillåten plats. Det ska straffa sig att skita ned och vara lättare att agera klimatsmart, säger Axel Darvik (L).

– Vi visar med vårt valmanifest för Göteborg att vi är Alliansens gröna röst och för de personer som sätter miljö- och klimatfrågan högst och som vill rösta på ett Alliansparti finns det bara ett alternativ. Det säger ju även Naturskyddsföreningen när de rankar partiernas miljöpolitik, avslutar Axel Darvik (L).

Läs rapporten: Från miljöbov till föredöme