Se alla

Liberalerna: Göteborgs stad måste stärka sin beredskap vid extrem värme!

Onsdag 8 augusti 2018

Sommaren 2018 ser ut att bli en av de varmaste i svensk historia. Redan i maj rapporterade media om att flera skolor i Göteborg fick avbryta sin undervisning på grund av värmen. Liberalerna i Göteborg tar därför initiativ till att utreda värmens konsekvenser på kommunala verksamheter som förskolor, skolor, inom äldreomsorgen samt BMSS-boenden.

Den här sommaren har visat att Göteborg måste stärka sin beredskap för att klara av extrem värme, detta för att kunna hålla rimliga temperaturer i våra kommunala verksamheter såsom förskolor och skolor exempelvis. Skolor ska egentligen inte behöva avbryta sin undervisning som en följd av höga temperaturer, säger Helene Odenjung (L), kommunalråd.

Äldre en utsatt grupp vid extrem värme
Liberalerna vill att värmens konsekvenser utreds ur ett personal- och brukarperspektiv. Även situationen för brukare med hemtjänst ska utredas.

– På äldreboenden bor man i en mer skyddad miljö med personal som har uppsikt och kan möta enskildas behov snabbare. Personer med hemtjänst är i en annan situation då mötet med hemtjänstpersonal sker mindre regelbundet. Vi vill att rapporten ska omfatta hur personer med hemtjänst påverkats av den extrema värmen, fortsätter Ann Catrine Fogelgren (L).

– Det har rapporterats från flera håll i landet att äldreboenden har haft det riktigt tufft i värmeböljan. Det är outhärdligt för både brukare och personal att arbeta under sådana förhållanden och därför måste vi se till att stärka äldreboendenas beredskap att hantera höga temperaturer. Framförallt löper äldre och sjuka personer stor risk vid extrem värme, säger Ann Catrine Fogelgren (L), biträdande kommunalråd.

Små barn och personer med funktionshinder är en riskgrupp vid extrem värme
Små barn löper även de stor risk vid extrema temperaturer. Förslaget innebär att även dessa verksamheter ska stärka sin beredskap vid extrem värme.

– Vi vill ha en uttömmande rapport om hur den extrema värmen under våren och sommaren har påverkat den kommunala verksamheten, både för personal och brukare. Det gäller äldreomsorgen, förskola och skola men även BMSS-boenden. Rapporten ska innehålla förslag på åtgärder för att stärka beredskapen i kommunen i framtiden. Det behövs också ett närmare samarbete med Västra Götalandsregionen om detta, avslutar Helene Odenjung (L).