Se alla

Hotet mot Alfons Åbergs kulturhus

Liberalerna lägger ett räddningsplan

Onsdag 3 maj 2023

Alfons Åbergs kulturhus vid Trädgårdsföreningen i Göteborg står inför hotet att förlora sitt ekonomiska stöd från Göteborgs stad. Förskolebarnens avgiftsfria besök på kulturhuset, som tidigare varit en viktig del av deras kulturella och språkliga utveckling, kan nu vara i fara. Vd:n Anna Forsgren och politikern Axel Darvik från Liberalerna kämpar för att bevara kulturhusets verksamhet. Hotet mot Alfons Åbergs kulturhus kommer från Socialdemokraternas Blerta Hoti som är drivande i att dra tillbaka finansieringen.

– Jag tycker det är väldigt illa, också med tanke på att Göteborg har blivit utsedd till litteraturstad av Unesco, där vi verkligen satsar på att barn och unga ska lära sig läsa. För vi vet hur otroligt viktigt det är. Det vore ytterst pinsamt om kommunen skulle dra sig ur, säger Axel Darvik till GP.

Förskolebarn i Göteborg har länge haft förmånen att besöka Alfons Åbergs kulturhus utan kostnad. Dessa besök har varit mycket uppskattade och gett barnen möjlighet till kulturupplevelser och teaterbesök. Kulturhuset har särskilt strävat efter att erbjuda lika möjligheter för barn från alla stadsdelar och ekonomiska förhållanden genom att erbjuda avgiftsfria besök.

Beskedet att Göteborgs stad inte längre kommer att finansiera förskolebesöken på Alfons Åbergs kulturhus har skapat stor oro. Förskolenämnden, där Blerta Hoti från Socialdemokraterna är ordförande, har beslutat att dra tillbaka det ekonomiska stödet. Denna förändring innebär att förskolebarnen inte längre kommer att kunna dra nytta av de avgiftsfria besöken på kulturhuset.

– Jag tror de kommer se mycket negativt på att kommunen, som ju är en av stiftarna, drar sig ur. Det finns en risk att det äventyrar hela Alfons-husets existens om man gör på det sättet, säger Axel Dravik.

Besöken på Alfons Åbergs kulturhus har haft stor betydelse för barnens språkliga och kulturella utveckling. De har erbjudit unika möjligheter till tidig språk- och läsfrämjande verksamhet och gett barnen en första kontakt med kulturaktiviteter. Vd:n Anna Forsgren betonar vikten av dessa besök och uttrycker sin besvikelse över att barnen nu kommer att gå miste om dessa möjligheter.

– Det finns fortfarande 100 miljoner i en reservpott som är ofördelade i kommunens budget och då är det här en liten del trots allt. Men egentligen tycker jag att det här borde vara en del utav kulturen i förskolan. Vi får väl ta en fortsatt diskussion om hur man ska göra nästa år, säger Axel Darvik.

I denna kontroversiella situation har politikern Axel Darvik från Liberalerna föreslagit en alternativ finansieringslösning för att bevara Alfons Åbergs kulturhus. Han har tillsammans med andra partier föreslagit att medel från de generella statsbidragen ska användas för att säkra finansieringen framöver. Darvik lyfter fram vikten av kulturhusets verksamhet och uttrycker sin besvikelse över att förskolenämnden under ledning av Blerta Hoti har beslutat att dra tillbaka finansieringen.

Beslutet att dra tillbaka finansieringen för Alfons Åbergs kulturhus riskerar att försvåra möjligheterna för barnen att få tillgång till kulturupplevelser och språkutveckling. Vd:n Anna Forsgren och politikern Axel Darvik är båda djupt bekymrade över konsekvenserna av beslutet och betonar behovet av att hitta en lösning för att säkra fortsatt finansiering.

Läs mer om hur Liberalerna vill stimulera läsning och kultur på vår hemsida.