Se alla
Robert Hannah

Inga utanförskapsområde i Göteborg

Förortslyftet är det mest ambitiösa programmet hittills i svensk politik

Onsdag 1 juni 2022

Riksdagsledamoten och liberalen Robert Hannah från Tynnered ser projektet förortslyftet som sin stora politiska gärning. När hans egna barndomskvarter i höstas plockades bort från polisens lista på särskilt utsatta områden, så gick det rakt in i den engagerade politikerns hjärta. Men det är en lång väg kvar innan slutmålet nås med, inga utanförskapsområde i Göteborg.

– För mig är det personligt. Det handlar om mina släktingar och vänner, om deras frihet. Men vi får inte glömma att Tynnered fortfarande ses som ett riskområde, säger Robert Hannah.

Förortslyftet är det mest ambitiösa programmet hittills i svensk politik när det kommer till att ta tag i problemen i landets förorter. Arbetet har letts av Robert Hannah och programmet innehåller hela 226 förslag. Alla utgår från forskning och expertanalyser.

– I grunden handlar det om att hålla ihop Sverige. Vi har ett gemensamt land, nya som gamla svenskar. Alla förtjänar att bo i ett rent och tryggt område, där varken kriminella gäng eller radikala islamister bestämmer. Det finns ingen mer avgörande fråga för Sveriges framtid, säger Robert.

I Göteborg har Alliansen satt målet att det 2025 inte ska finnas något särskilt utsatt område i kommunen. För riket är samma mål satt till 2030. Enligt Robert Hannah är vägen dit Förortslyftet.

– Det här är anledningen till att jag blev politiker. Det är den här planen jag alltid velat genomdriva och den är precis lika viktig för människor i Örgryte och Torslanda som för Tynneredsborna. Att bryta utanförskapet är ingen förortsfråga, det är en nationell fråga.

Målet är inga utanförskapsområde i Göteborg, läs hela artikeln på GP.