Se alla

Inrätta mottagningar för studenter med ohälsa

Onsdag 24 maj 2023

I en motion till regionfullmäktige föreslår Liberalerna att särskilda mottagningar inriktade mot studenter och studenters psykiska ohälsa ska inrättas i Göteborg. Göteborg är en framstående universitetsstad med både Göteborgs universitet och Chalmers, vi behöver bli bättre på att ta hand som studenternas psykiska hälsa.

– Nästan varannan student uppger besvär av ängslan, oro eller ångest. Studenthälsan är ett komplement till den offentliga vården och ska jobba förebyggande. Det är uppenbart att regionen behöver ta ett större ansvar för den här patientgruppen. Därför vill vi genomföra ett pilotprojekt i Göteborg i nära samarbete med lärosätena, säger regionrådet Pär Lundqvist (L).

– Vi vill förhindra att studenter hamnar mellan stolarna i det mellanrum som idag finns mellan studenthälsan och vårdcentralen. Det här förslaget skulle kunna innebära filialer i nära geografisk anslutning till lärosätena, inklusive Göteborgs universitet och Chalmers. Där kan även medicinsk bedömning och behandling ske, avslutar Pär Lundqvist (L).

Förslaget innebär att Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att ta fram ett underlag för ett pilotprojekt om ett tilläggsuppdrag inom Vårdval vårdcentral avseende studenters hälsa i Göteborg, en dynamisk studentstad som lockar både nationella och internationella studenter. Förebilden är framgången med de så kallade UPH-mottagningarna.”

Läs mer om detta på  Liberalerna Västsverige och hur vi vill utveckla sjukvården på vår hemsida.