Se alla
Johan Pehrsons sommartal i Göteborg

Johan Pehrsons sommartal i Göteborg

Fokus på en skola med ordning och reda.

Måndag 8 augusti 2022

På söndagen håll Johan Pehrsons sommartal i Göteborg på Kungsportsplatsen. I talet fokuserade Johan på skolan och hur Liberalerna alltid stått upp för kunskap och bildning. Skolan är central i ett samhälle lyckas vi med skolan lyckas vi med vårt samhällsbygge.

I samband med sommartalet höll Johan och Axel Darvik en presskonferens där de presenterade hur Liberalerna skulle få ordning på skolan och få studiero i klassrummen.

Liberalerna föreslår:
  • STATLIG ORDNINGSSKOLA

Kommunaliseringen av skolan var ett socialdemokratiskt misstag. För att återupprätta en kunskapsskola i världsklass behöver skolan återförstatligas. Då kan den nationella styrningen av trygghetsskapande åtgärder stärkas.

  • ELEVERS ANSVAR FÖR STUDIERO

Under lång tid har skolpolitiken tagit bort tydliga förväntningar på eleverna. Det har varit förödande. Liberalerna vill ändra i skolans styrdokument för att tydliggöra att eleverna har ett ansvar för ordningen i skolan. Det ska inte endast vara lärare och rektorer som har det ansvaret.

  • SPECIALLÄRARE MOT STÖK

Om skolan hade fler speciallärare kunde de som har svårt att hänga med få det stöd de behövde och stöket skulle minska. Vi föreslår i ett första steg att anställa 1 000 nya speciallärare.

  • STÄNG SKOLOR FÖR OBEHÖRIGA

Problem med att obehöriga vistas på skolor skapar otrygghet för lärare och elever. Liberalerna föreslår att skolor ska vara stängda för obehöriga. Skolan är idag en av de vanligaste platserna för misshandel som drabbar barn och unga. Det måste få ett stopp.

  • VUXENVÄRLDEN SKA BESTÄMMA ORDNINGSREGLER

Liberalerna vill ändra i skollagen så att skolledningen får fullt mandat att besluta vilka ordningsregler som behövs på en skola för att säkerställa trygghet och studiero för alla elever. Det nuvarande kravet på att eleverna ska få vara med i beslutandet kring ordningsreglerna ska slopas.

Läs mer om sommartalet och om Liberalernas förslag om ordning och studiero i skolan på DN, GP, GP, SVT, Expressen, Omni, Svd, SVTplay, SR och UNT.

Eller se talet i sin helhet här:
https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fliberalernas%2Fvideos%2F398952158891176%2F&show_text=false&width=560&t=0