Se alla
öppenhet kring Karlastaden

Karlatornet: En Affär i Motvind

Fredag 24 maj 2024

Den omdebatterade miljardaffären i Karlastaden, där Göteborgs stads bostadskoncern AB Framtiden köpt majoriteten av byggrätterna, har återigen hamnat i rampljuset. Göteborgs-Posten rapporterade nyligen om en plötslig vändning där kommunfullmäktige, med minsta möjliga marginal, beslutade att affären ska granskas externt. Denna utveckling markerar en viktig milstolpe i den pågående debatten och väcker frågor om hur affären har hanterats av det rödgröna styret.

En Affär i Skymundan

Karlastaden är en ny stadsdel i Göteborg, och den aktuella affären involverar byggnader som inte omfattas av Karlatornet. Totalt rör det sig om över 2 000 nya bostäder, vilket gör affären till en av de största bostadsaffärerna i Göteborgs historia. Affären genomfördes under strikt sekretess, vilket har lett till omfattande kritik från oppositionen, däribland Liberalerna.

Axel Darvik, Liberalernas gruppledare i Göteborg, har varit en röst för att granska affären. Han påpekar att beslutet att köpa merparten av byggrätterna fattades utan att kommunfullmäktige fick insyn. Dessutom inkluderar affären en återköpsklausul som kan innebära ekonomiska förluster för kommunen på grund av inflation, något som Darvik och andra kritiker jämför med att kommunen agerar bank åt säljarna, Serneke och Doxa.

Vi måste vara säkra på att de inte förekommit någon typ av korruption eller mygel i samband med att man gjorde upp den här affären, säger Axel Darvik till Dagens Industri.

Extern Granskning Beslutas

Beslutet att genomföra en extern granskning fattades med endast en rösts övervikt i kommunfullmäktige. Hela oppositionen, inklusive Liberalerna, var eniga om behovet av granskning, medan det rödgröna styret motsatte sig detta. Emmyly Bönfors från Centerpartiet underströk att det viktigaste nu är att förstå varför affären inte lyftes till högsta instans, det vill säga kommunfullmäktige, för godkännande.

Axel Darvik har tidigare framfört att AB Framtiden kan ha brutit mot kommunallagen när de genomförde affären. Han har också varnat för att återköpsklausulen kan utgöra olagligt statsstöd. Att många dokument fortfarande är sekretessbelagda försvårar ytterligare en objektiv utvärdering av affärens ekonomiska och juridiska aspekter.

Liberalernas Ståndpunkt

Liberalerna i Göteborg har konsekvent efterfrågat transparens och ansvarstagande i alla kommunala affärer. Vi anser att affären i Karlastaden är ett tydligt exempel på bristande insyn och otydligt beslutsfattande från det rödgröna styret. Vi välkomnar den externa granskningen och hoppas att den kommer att bringa klarhet i huruvida affären har hanterats korrekt och i Göteborgs invånares bästa intresse.

Det är avgörande att Göteborgs stad arbetar med öppenhet och ansvarighet, särskilt när det gäller affärer av denna storlek och betydelse. Liberalerna kommer att fortsätta arbeta för att säkerställa att stadens resurser används på ett sätt som gynnar alla medborgare och främjar en hållbar utveckling.

Läs Mer om Liberalernas Syn på Karlastaden

För mer information om vår syn på Karlastaden och andra viktiga frågor i Göteborg, besök vår hemsida och läs vår blogg.