Se alla
Kinas varning till Göteborg

Kinas varning till Göteborgspolitiker

Simona Mohamsson svarar

Söndag 11 februari 2024

I en nyligen publicerad artikel från Göteborgs-Posten har Kinas ambassad uttryckt oro över Liberalernas och Kristdemokraternas förslag om ett nytt samarbete mellan Göteborg och en stad på Taiwan. Ambassaden varnar för att detta kan påverka relationen med Kina och uppmanar svenska politiker att avstå från att manipulera Taiwan-frågan.

Simona Mohamsson, kommunfullmäktigeledamot för Liberalerna och en av initiativtagarna till förslaget, bemöter Kinas varning med fasthet.

”Detta visar att Kina spelar med andra regler. Nu har vi svart på vitt att Kina betraktar våra politiska förslag som hot och uppmanar oss att vara tysta. Det är inte första gången de försöker tysta oss. Som svenska politiker har vi rätt att lägga fram vilka förslag vi vill utan påtryckningar från auktoritära regimer,” säger Simona Mohamsson.

Simona Mohamsson betonar vikten av att stå fast vid demokratiska principer och rätten att föra en öppen politisk diskussion utan fruktan för påtryckningar utifrån.

”Det är inte bara ett hot mot mig och Elisabet, utan mot hela det svenska politiska systemet. Vi behöver en enad front från alla politiska partier för att försvara vår rätt att föra en fri och öppen debatt utan att vara rädda för repressalier från auktoritära regimer,” tillägger hon.

Motionen om ett samarbete med Taiwan är en del av Liberalernas och Kristdemokraternas strävan att minska Göteborgs beroende av Kina och stärka banden med demokratiska stater som delar våra värderingar. Det är också ett svar på den ökande auktoritära utvecklingen i Kina och behovet av att säkerställa att Göteborg står fast vid sina demokratiska principer och mänskliga rättigheter. Motionen välkommas av Taiwan, det politiska styret i Göteborg inte vågar utmana diktaturen i Kina och är avisande mot Liberalernas motion.

Simona Mohamsson uppmanar alla politiker att stå enade mot försök att tysta politisk diskussion och att fortsätta kämpa för öppenhet och demokrati, både i Göteborg och i hela Sverige.

Denna artikel är ett fortsatt steg i Liberalernas arbete för att främja demokratiska värden och säkerställa Göteborgs oberoende och framtid som en stad som står fast vid sina principer och värderingar.