Se alla
Axel Darvik

Liberalerna i Göteborgs Kommunstyrelse: Viktiga Ställningstaganden för Framtidens Göteborg

Fredag 10 maj 2024

Den 8 maj sammanträdde Göteborgs kommunstyrelse, där flera viktiga beslut och förslag som Liberalerna varit med och formulerat diskuterades. Här är en sammanfattning av några av de mest betydande ställningstagandena från Liberalernas perspektiv:

Ökad Trygghet genom Nya Lagstiftningar

Liberalerna, tillsammans med Moderaterna, Demokraterna och Kristdemokraterna, har föreslagit att Göteborgs stad aktivt ska använda de nya lagar som regeringen infört för att öka tryggheten i samhället. Med tanke på den senaste tidens ökning av sprängningar och skjutningar är det avgörande att staden vidtar alla möjliga åtgärder för att motverka gängkriminalitet och öka tryggheten för invånarna. De nya lagarna som staden ska utnyttja inkluderar:

  • En ny lag om ordningsvakter med utökade befogenheter.
  • En lag om preventiva vistelseförbud.
  • En lag om vräkning av personer med kriminell koppling, vilken träder i kraft sommaren 2024.

Stadsledningskontoret har fått i uppdrag att redogöra för hur dessa lagar ska integreras i stadens trygghetsarbete​.

Strategisk Samverkan för Grön Industriomställning

För att stärka Göteborgs position som en ledande hållbar stad har Liberalerna tillsammans med sina samarbetspartier lagt fram ett förslag om att Business Region Göteborg ska samla nyckelaktörer för att strategiskt koordinera investeringar i grön industriomställning. Trots stadens status som världens mest hållbara destination, står Göteborg inför stora utmaningar med lokala utsläpp. Den föreslagna strategiska näringslivsgruppen ska arbeta långsiktigt för att främja hållbara investeringar och säkerställa att klimatmålen i EU:s Fit for 55-paket uppnås, vilket ska generera verkliga minskningar av utsläpp och skapa nya arbetstillfällen i regionen​.

Ö-dialogen som Remissinstans

För att förbättra beslutsfattandet rörande skärgårdsfrågor har Liberalerna och deras allierade föreslagit att ö-dialogen ska användas som remissinstans. Ö-dialogen, som är ett rådgivande forum för att utbyta information mellan skärgårdsbor och Göteborgs stad, ska få en mer formell roll i beslutsprocessen. Detta initiativ syftar till att säkerställa att skärgårdsbornas lokala kunskap och engagemang bättre tas tillvara i stadens utveckling​.

Granskning av Affär i Karlastaden

En extern granskning av Förvaltnings AB Framtidens affär i Karlastaden har föreslagits för att säkerställa transparens och god ordning i stadens beslut. Detta initiativ kommer efter kritik om bristande information kring en stor fastighetsaffär som genomfördes utan full insyn. Granskningen ska klargöra om affären är av sådan vikt att den borde ha lyfts till kommunfullmäktige​. Läs mer om Karlastaden här.

Skydd av Historiska Träd vid Västlänken

I samband med Trafikverkets nya järnvägsplan för Västlänken, har Liberalerna med flera partier framfört att Göteborgs Stad starkt avstyrker utvidgningen av nyttjanderättsytor som skulle innebära att fler etablerade träd i Haga och Kungsparken påverkas negativt. Staden insisterar på att skydda dessa historiskt och ekologiskt värdefulla träd, vilket är avgörande för att bevara parkens karaktär och dess bidrag till stadens grönska​.