Se alla
Axel Darvik

Liberalernas yrkanden från Kommunstyrelsemötet den 20 Mars 2024

Torsdag 21 mars 2024

Under kommunstyrelsemötet den 20 mars 2024 presenterade Liberalerna i Göteborg en rad viktiga yrkanden som speglar vår vision för en ljusare och mer inkluderande framtid för alla göteborgare. I denna artikel ger vi en översikt av dessa centrala yrkanden, med fokus på våra ambitioner för utbildning, men även på andra områden där vi ser möjligheter till förbättringar och positiv förändring.

Förstärkt Samarbetet Mellan Socialtjänsten och Utbildningssektorn

Vi yrkar på att skapa strukturer för att socialtjänsten ska kunna närvara regelbundet vid föräldramöten i förskolan och skolan. Syftet är att stärka samarbetet mellan förskolan/skolan och socialtjänsten och skapa en ökad förståelse hos vårdnadshavare för socialtjänstens verksamhet. Detta initiativ är en del av vår bredare strategi för att förebygga sociala problem och främja en tryggare och mer inkluderande uppväxtmiljö för barnen i Göteborg. Tyvärr avslogs detta av det rödgröna styret.

En Kraftfull Satsning på Utbildning

Hjärtat i våra yrkanden är förstärkningen av budgeten för förskolan och grundskolan med totalt 300 miljoner kronor. Denna satsning syftar till att hantera den akuta situationen i Göteborgs förskolor och skolor, säkerställa högkvalitativ undervisning och ge våra lärare de resurser de behöver för att lyckas med sitt uppdrag. Vi strävar efter att förbättra lärar-till-elev-ratio, minska barngruppers storlek och öka andelen utbildad personal, för att därigenom lägga en stark grund för barnens framtida lärande och utveckling. Läs mer om vår vision för Göteborgs skolor här.

Främja Digital Inkludering och Transparens i AI-Användning

I en alltmer digitaliserad värld är det viktigt att alla medborgare har tillgång till digital teknik och förstår hur den kan användas på ett säkert och effektivt sätt. Vi föreslår att utöka befintliga fixartjänster för att inkludera IT-support för äldre, för att säkerställa att även denna viktiga demografiska grupp kan dra nytta av digital teknik i sitt dagliga liv. Dessutom betonar vi vikten av transparens och etiska riktlinjer i användningen av AI inom kommunens verksamheter, för att stärka medborgarnas förtroende för hur tekniken används i offentlig förvaltning.

Avslutning:

Liberalernas yrkanden vid kommunstyrelsemötet den 20 mars 2024 reflekterar vår ambition att leda Göteborg mot en ljusare framtid. Genom att fokusera på förbättrad utbildning, stärkt samarbete mellan socialtjänst och utbildningssektorn, samt främjande av digital inkludering och transparens, lägger vi grunden för ett samhälle där alla har möjlighet att växa, utvecklas och känna