Se alla

Sälj bolag och bygg stadsbana

Torsdag 31 maj 2018

Liberalerna vill utreda försäljning av kommunala bolag för att finansiera en utbyggnad av kollektivtrafiken i Göteborg. Det föreslår Axel Darvik (L) och Helene Odenjung (L) i en motion till kommunfullmäktige. Förslaget innebär bland annat att man vill utöka målbilden koll2035 med 6 miljarder till att även innefatta stadsbana till Billdal, Linnéplatsen-Centralen samt Centralen-Hjalmar Brantingsplatsen.

-I målbilden för Koll2035 saknas lösning för hur stadsbanan ska angöra centralstationen. Vi saknar också en planskild sträckning för stadsbanan från Linnéplatsen till Centralen. I slutversionen är föreslaget en långsam spårvagnssträcka med lägre kapacitet. Att bygga stadsbana på den sträckan skulle öka bytesmöjligheterna vid Haga-stationen och minska trycket på Brunnsparken. Vi vill även att stadsbanan byggs ut hela sträckan till Billdal längs spårreservatet i översiktsplanen, säger Axel Darvik (L), 2:e vice ordförande i miljö- och klimatnämnden.

Vill utöka ramen med sex miljarder kronor
Västra Götalandsregionen har tillsammans med Göteborgs Stad, Mölndal och Partille tagit fram en målbild för kollektivtrafiken till 2035. Målbilden innehåller en rad satsningar på buss, spårvagn och två nya koncept som kallas stadsbana och metrobuss. Målbilden omfattar i dag satsningar på 25 miljarder kronor till 2035. Liberalernas förslag innebär en utökning av ramen till 31 miljarder kronor till 2035.

-Kollektivtrafiken behöver bli mer attraktiv och bekväm. I dag har vi fulla bussar och spårvagnar. Den finansieringsplan som vi vill se kommer möjliggöra att hela stadsbanan och koncept med Citybuss och spårväg byggs ut inom åtta år. Göteborg behöver höja ambitionen och genom att avyttra delar av den kommunala bolagssfären kan vi göra nödvändiga satsningar på kollektivtrafiken men även öka byggandet i attraktiva lägen nära stationer och hållplatser, säger Helene Odenjung (L) kommunalråd.

12 miljarder som kan gå till kollektivtrafiken
Göteborgs stad har en omfattande bolagssektor med betydande värden. Genom att avyttra delar av den kommunala bolagssfären kan staden realisera det kapital som behövs för att möta stadens framtida utmaningar. Motionen föreslår att Stadshus AB i samråd med stadsledningskontoret utreder försäljning av kommersiella fastigheter och andelar i Göteborg Energi på upp till 12 miljarder kronor.

-Göteborg har en stor potential att växa hållbart och när staden växer skapas nya jobb och i förlängningen välståndet för göteborgarna. Då krävs det ett väl fungerade transportsystem. Vårt förslag innebär en stor ambitionshöjning jämfört med målbilden 2035 när det gäller satsningar på stadsbanan, avslutar Axel Darvik (L), 2:e vice ordförande i miljö- och klimatnämnden.