Se alla
Pär Lundqvist

Brukarrum för bättre missbruksvård

Måndag 27 november 2023

Liberalerna fortsätter att vara en föregångare i frågan om Brukarrum. Pär Lundqvist, Liberalernas företrädare i Västra Götalandsregionen, delar sina visioner om att skapa tryggare och hälsosammare lösningar för människor i missbruk.  GP har nyligen intervjuat Pär Lundqvist om Liberalernas ställningstagande och deras engagemang för att etablera brukarrum i Göteborg.

I en färsk artikel i GP diskuterar Pär Lundqvist, Liberalernas regionråd i Västra Götalandsregionen, vikten av att införa brukarrum i Göteborg. Liberalerna har tidigare lyft fram behovet av dessa rum i sitt valmanifest. Pär betonar att detta är en viktig åtgärd för att stödja en utsatt grupp som ofta lämnas utanför samhällets stödsystem.

Liberalerna föreslår öppnandet av så kallade brukarrum där personer i missbruk kan injicera droger med vårdpersonal närvarande. Pär erkänner att förslaget kan uppfattas som kontroversiellt, men han poängterar att det är en nödvändig insats för att nå en sårbar grupp och inte en signal om att legalisera narkotika.

Erfarenhet från Norge

Pär delar med sig av sina erfarenheter från en resa till Norge, där brukarrum har visat sig vara en framgångsrik åtgärd för att minska antalet överdoser och dödlighet. Han betonar att detta inte är en signal om att legalisera narkotika utan snarare ett steg mot att erbjuda säkrare alternativ för dem i skadligt missbruk.

För att genomföra detta pilotprojekt i Göteborg krävs en förändring av den nuvarande lagstiftningen, då både innehav och eget bruk av narkotika är olagligt i Sverige. Pär uppmanar regeringen att överväga detta och föreslår att Västra Götalandsregionen redan nu bör deklarera sitt stöd som en potentiell pilotregion.

Flera utredningar, inklusive narkotikautredningen, har visat att brukarrum kan bidra till att skapa starkare relationer mellan personer i missbruk och vården. Pär tror att detta är nödvändigt för att stödja dem i att övervinna sitt missbruk.

Liberalerna Göteborg står fast vid sitt åtagande att driva frågan om brukarrum och arbetar aktivt för att göra detta till en verklighet. Genom att erbjuda säkra och kontrollerade miljöer för dem i missbruk, strävar partiet inte bara efter att förbättra hälsan hos en utsatt grupp utan också att skapa en stad där alla har tillgång till adekvat vård och stöd.