Se alla

Domen mot S-styrets budgetbeslut – olagliga,

Måndag 11 december 2023

Budgetbeslut olagliga: ”Historisk bakläxa” Förvaltningsrätten är tydlig i sin dom, två budgetbeslut bryter kommunallagen och upphävs.

-SVMP i Göteborg utnyttjar falsk majoritet för att fatta olagliga budgetbeslut i kommunstyrelsen, säger Axel Darvik som överklagade besluten tidigare i år.

Under 2023 har det rödgröna styret rundat fullmäktige genom att låta kommunstyrelsen fatta kompletteringsbudgetar för en rad nämnder. Det är ett olagligt förfarande för att komma undan de oklara majoritetsförhållandena i kommunfullmäktige.
Axel Darvik överklagade därför kommunstyrelsens budgetbeslut. Nu har domen kommit. Förvaltningsrätten ger Axel Darvik rätt och upphäver två beslut.

Vi måste stoppa återgång till Göteborgsandan

-Jag hoppas att domen blir en vändning så att vi kan stoppa en återgång till den så kallade Göteborgsandan.

Det rödgröna styret undergräver demokratin genom att inte hålla sig till grundläggande demokratiska spelregler, menar Axel Darvik när två beslut nu upphävts.

Budgetbeslut olagliga: ”Historisk bakläxa”

-Det är ett allvarligt problem för en kommun med ett styre som är så arrogant inför den folkvalda församlingen och den allmänna folkviljan att trixande och maktspel överordnas det faktiska mandat man har fått av väljarna, säger Axel Darvik, föräldraledigt kommunalråd för Liberalerna

Allvarligt problem med trixande med folkviljan

Axel Darvik vittnar om en mycket tråkig stämning i kommunstyrelsen sedan de rödgröna tagit över styret. Om en macho-attityd där grabbighet och en konfrontativ linje med översittarfasoner präglar mötesrummet. Maktspelet har fått dominera istället för resonerande klokt fattade beslut i samförstånd för göteborgarnas bästa, säger han.

-Det var därför nödvändigt att markera mot rena olagligheter. Jag hoppas att den här domen blir en vändpunkt. Göteborgarna förtjänar bättre. Demokratins spelregler måste gälla alla.

Domen är historisk. Sveriges andra största stad får bakläxa på sin budget och därmed sitt styre. Det är såvitt känt första gånger det händer att en domstol fäller kommunen på det här sättet. Det är mycket ovanligt över huvud taget att laglighetsprövningar går igenom.

 Men så blev alltså inte fallet, och Liberalernas gruppledare Axel Darvik valde att överklaga till förvaltningsrätten, som nu ger honom rätt på två punkter av fyra: Både frågan om de 92 extra miljonerna till stadsmiljönämnden och de 12 miljonerna öronmärkta som reserv för försörjningsstöd borde ha avgjorts av stadens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, skriver Dagens Nyheter.

Fyra punkter överklagades från Darviks sida, men det var framförallt de två punkter förvaltningsrätten biföll som var av stor dignitet.

  • Försörjningsstödet på 12 miljoner skickades till gratisluncher för ungdomar
  • Stadsmiljönämnden fick 92 miljoner för att täcka deras egen felbudgetering och därmed underskott.

Idag är det inte lätt att överblicka de praktiska följderna. Men det uppstår stora hål i budgeten för berörda nämnderna som nu går med brakförlust. Detta kommer sent på året och det finns inte tid att ta upp frågorna under årets sista fullmäktige.

Citat ur domen från Förvaltningsrätten:
Förvaltningsrätten har i dom den 30 november 2023 i mål nr 7027-23 upphävt
Kommunstyrelsen i Göteborgs kommuns beslut den 24 maj 2023, dnr § 435
0334/23, i de delar det avser att tilldela stadsmiljönämnden höjt kommunbidrag
om 92 000 tkr för 2023 och framåt samt att lösa upp 12 mkr av kommuncentral
reserv avseende försörjningsstöd (punkterna 1 och 4 i beslutet).

 

Bakgrund

SVMP har tillsammans 40 av 81 mandat i Göteborgs fullmäktige. Med Centerpartiets 3 mandat i lyckades de 2022 få igenom en budget och därmed ta över styret i kommunstyrelsen. Uppgörelsen de emellan ger styret (SVMP) egen majoritet i KS men saknar full täckning i politiska sakområden. Därför kan beslut i fullmäktige med stor sannolikhet skilja sig från de i KS. I bland annat frågan om valfriheten i äldrevården blev styret överkört. Majoritetsförhållandet i KS speglar inte folkviljan. Att kommunstyrelsen fattar beslut om kompletteringsbudgetar är lika allvarligt som om regeringen skulle stifta lagar.
Axel Darvik överklagade fyra punkter och fick rätt på de två avgörande.

Läs mer i DN

Sveriges Radio P4

S-Trixande i Uppsala