Se alla
Våld i nära relation

Framsteg för Liberalernas Motion om Bekämpning av Våld i Nära Relationer

Fredag 22 mars 2024

I ett viktigt steg mot att göra Göteborg till en tryggare stad för alla, har Liberalernas motion om att förbättra stadens verktyg för att upptäcka och bekämpa våld i nära relationer nått ett avgörande skede i kommunstyrelsen.

I mars 2024 nådde motionen som lämnades in av Simona Mohamsson och Kristina Bergman Alme från Liberalerna, ett avgörande ögonblick då den behandlades i Göteborgs kommunstyrelse. Denna motion, som syftar till att Göteborg ska bli bäst i världen på att bekämpa våld i nära relationer, stöddes av ett samarbete mellan Liberalerna, Moderaterna, Demokraterna och Kristdemokraterna i ett gemensamt yrkande.

I enighet med detta yrkande, uppdras nu till Socialnämnderna i Nordost, Sydväst, Centrum och Hisingen, samt till Äldre- och vård- och omsorgsnämnden, att implementera FREDA-instrumentet mer omfattande i sin myndighetsutövning. Detta initiativ sträcker sig utöver misstankar om våld och syftar till att standardisera och förbättra stadens förmåga att identifiera och stödja de som är utsatta för våld i nära relationer.

Oppositionen, bestående av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, lade fram ett eget yrkande som till stor del överensstämmer med intentionerna i Liberalernas förslag men valde att avstå motionen. Deras yrkande fokuserar även på att implementera FREDA, men de framhåller behovet av att detta arbete ska ingå som en del av den bredare planen mot våld i nära relationer som sträcker sig från 2024 till 2027.

Detta är ett tydligt exempel på hur politisk samverkan kan främja viktiga sociala frågor och leda till konkreta åtgärder. I Göteborgs strävan att bli en stad fri från våld i nära relationer tar vi nu ytterligare steg framåt. Liberalerna i Göteborg är engagerade i denna kamp och kommer fortsatt att följa upp och driva på detta viktiga arbete. Tidigare i år lyckades liberalerna att få igenom noll tolerans för våld i nära relation i allmännyttan.

Motioner som läggs i fullmäktige bereds först i förvaltningarna för att sedan fatta beslut i kommunstyrelsen för att slutgiltigt beslutas om i kommunfullmäktige. Läs motionen i sin helhet här. Vi följer denna fråga på hemsidan under rubriken Motioner i kommunfullmäktige, eller under taggen Vallöften. Läs om vår politik på vår hemsida.