Se alla
Axel Darvik i hamnen

Framtiden för Göteborgs Små Skolor

En Liberal Vision för En Mångsidig Utbildning

Fredag 5 april 2024

I Göteborgs utbildningsdebatt lyser en fråga starkare än någonsin: Hur säkerställer vi bästa möjliga utbildning för våra barn? Med en ökande oro för mindre skolors framtid i staden, står Liberalerna fasta i sin övertygelse om att dessa skolor spelar en oumbärlig roll i vårt utbildningssystem.

Axel Darvik, Liberalernas talesperson i Göteborg, belyser vikten av att bevara små skolor, särskilt för de yngsta eleverna. Denna ståndpunkt speglar en djupgående förståelse för de unika värden som små skolor bidrar med, såsom en nära och personlig läromiljö där elever kan frodas.

”Små skolor är inte problemet, de är en del av lösningen,” förklarar Darvik. Han ifrågasätter den rådande trenden mot större skolenheter, en hållning som framför allt drivs av Socialdemokraterna. Deras fokus på storskaliga lösningar, symboliserat av Skolenhetsutredningen, står i kontrast till Liberalernas vision om en flexibel och mångfacetterad utbildningsstruktur.

Medan Socialdemokraterna framhåller ekonomiska och organisatoriska fördelar med större skolenheter, understryker Darvik vikten av att se bortom siffror och logistik. ”Utbildning handlar om mer än bara effektivitet. Det handlar om att skapa en miljö där varje barn kan nå sin fulla potential,” säger Axel Darvik till GP.

I denna debatt är Asperöskolan i Göteborgs skärgård ett talande exempel. Denna skola, som nyligen riskerade nedläggning, symboliserar kampen för att bevara små skolors unika bidrag till stadens utbildningslandskap. Darvik och Liberalerna argumenterar för en mer nyanserad syn på skolstorlek, där geografiska, socioekonomiska och pedagogiska faktorer vägs in för att skapa de bästa förutsättningarna för elevernas lärande.

Denna fråga sträcker sig bortom enskilda skolor och berör stadens utbildningsstrategi som helhet. Med 13 skolor i Göteborg som idag har färre än 150 elever, står mycket på spel. ”Varje  skola som lyckas skapa en inspirerande och stödjande miljö för sina elever är värdefull, oavsett storlek,” tillägger Darvik.

Liberalernas ståndpunkt i denna fråga är klar: att värna om små skolor är att investera i en rik och mångsidig utbildningsmiljö där alla elever har möjlighet att lyckas. Liberalerna pekar mot en framtid där utbildningskvalitet inte mäts i antal elever, utan i elevernas framgång och välbefinnande.