Se alla
Karlatornet

Framtiden lurade i miljardaffären i Karlastaden

Onsdag 24 april 2024

I en nyligen publicerad artikel av Göteborgs-Posten framgår det att kommunala bolaget Framtiden tog initiativet till den mycket omdiskuterade miljardaffären i Karlastaden. Det har även avslöjats att det var Framtiden som föreslog optionsavtalet, vilket låter säljarna köpa tillbaka byggrätter till förmånliga priser före september 2027.

Kritik från Liberalernas Kommunalråd

Axel Darvik, Liberalernas kommunalråd, är starkt kritisk till Framtidens hantering av affären. ”Antingen har de blivit lurade eller så har man låtit sig bli lurade,” säger Darvik. Han ifrågasätter den höga prissättningen på byggrätterna, som han menar tvingar Framtiden att bygga en stor andel bostadsrätter istället för hyresrätter, vilket strider mot kommunens egna riktlinjer om att främja prisvärda hyresrätter.

För ytterligare detaljer om Liberalernas syn på Karlastadsaffären, besök Liberalerna Göteborgs granskningsida.

Politisk konflikt med Socialdemokraterna

Kontrasten i synen på affären mellan Liberalerna och Socialdemokraterna är tydlig. Medan Darvik ser allvarliga brister i transparens och ekonomisk logik i affären, försvarar Jonas Attenius, kommunstyrelsens ordförande från Socialdemokraterna, Framtidens agerande.

Denna kontrast i perspektiv understryker den politiska klyftan när det gäller stadens bostadspolitik och hantering av kommunala tillgångar. För en djupare analys av dessa frågor, besök denna bloggpost.

Framtidens roll och framtida åtgärder

Liberalerna kräver att framtida affärer av denna skala prövas öppet i kommunfullmäktige, med hög grad av transparens och under formella omständigheter, istället för under informella middagar och privata överenskommelser. Detta för att säkerställa att alla göteborgare kan känna sig trygga med hur deras stad hanterar viktiga beslut.

Med tanke på den växande frustrationen och kraven på insyn, står det klart att Karlastadsaffären kommer att förbli en central fråga i Göteborgs politiska diskussioner. Mer information och uppdateringar kring denna och andra liknande frågor kan hittas på Karlastadens affärsblogg.