Se alla

Liberalernas valmanifest är presenterat

Vi sätter skolan först.

Torsdag 16 augusti 2018

Liberalerna i Göteborg har presenterat sitt valmanifest för åren 2018-2022. Läs Liberalerna Göteborgs valmanifest.

En skola med kunskapsfokus

Liberalerna Göteborg sätter skolan först. Bland annat föreslår partiet att det ska anställas lärarassistenter, det ska införas mobilfria lektioner, skriftliga ordningsomdömen och en skolakut ska inrättas.

Den enskilt viktigaste frågan för Göteborg är att våra barn och ungdomar klarar sin skolgång. Över tusen elever lämnar varje år grundskolan utan godkända betyg, det finns skolor där inte ens hälften av eleverna klarar godkänt i alla ämnen. Varje barn ska kunna drömma om sin framtid. Därför behövs mer lärarledd undervisning, tidiga insatser och att alla elever utmanas att nå länge, även särbegåvade. Det är dags att sätta skolan först i Göteborg, säger Liberalernas kommunalråd Helene Odenjung (L).

 – Vi ser klassrum med stora ordningsproblem och det drabbar både elever och lärare. Läraryrket är Göteborgs viktigaste och deras status måste höjas genom högre löner och bättre arbetsvillkor samt öka lärarnas befogenheter i klassrummet, fortsätter Helene Odenjung.

En äldreomsorg med valfrihet och guldkant

Göteborgs äldreomsorg ligger sedan länge i botten i Socialstyrelsens mätningar över brukarnöjdhet. Något som Liberalerna vill vända på genom att sätta kvaliteten i fokus, värna och utveckla lagen om valfrihet (LOV), se fler insatser för ökad trygghet och friskt åldrande. Liberalerna går även till val på att bryta ensamheten och att förbättra måltidssituationen för äldre.

– Den ofrivilliga ensamheten bland äldre är en skamfläck för svensk välfärd. Som kommun kan vi göra mycket mer för att bryta ensamheten. Utökat kulturutbud för äldre, fler träffpunkter och fler generationsmöten är några viktiga förslag för att uppnå detta, säger Liberalernas bitr. kommunalråd med äldreansvar Ann Catrine Fogelgren (L).

– Lagen om valfrihet är hotad i Göteborg. De rödgröna har varit tydliga med att de tänker avskaffa äldre valfrihet om de får tillräckligt mycket inflytande. Vårt vallöfte är att värna och utveckla lagen om valfrihet så att fler äldre får frihet att välja exempelvis äldreboende, fortsätter Ann Catrine Fogelgren (L).

Ett fungerande näringsliv och bättre företagsklimat

Liberalerna föreslår att ett näringslivsråd ska inrättas, man vill minska på regelbördan, ha färre kommunala bolag, bygga fler kontorslokaler och att Göteborgs offentliga avgifter gentemot de lokala företagen ska vara mest prisvärda i landet.

– Hela grunden för välfärden är att Göteborg och Sverige har ett bra företagsklimat och ett levande och växande näringsliv. I Göteborg har nyföretagandet minskat eller stått still och företagsklimatet är i botten. Vårt mål är att Göteborg är en stad som företag vill etablera sig i, det ger både fler jobbtillfällen och fler skattebetalare. Det ska vara enkelt att vara företagare i Göteborg, säger Mariah ben Salem Dynehäll (L).

Fokus på arbete istället för bidrag

Liberalerna vill halvera andelen som lever på försörjningsstöd till 2025 och att det ska vara obligatoriskt för socialtjänsten att kräva motprestation av den som får försörjningsstöd. En sådan motprestation kan vara att läsa svenska. Partiet vill även upprusta förorterna, begränsa möjligheten till EBO i redan utsatta områden, införa inträdesjobb för unga och nyanlända samt sätta stopp för hedersvåldet.

– Integrationen av nyanlända är en av de största utmaningarna vi har i Sverige i dag. Integrationen kantas av problem och höga trösklar som gör det svårt för en nyanländ att komma in på arbetsmarknaden och på bostadsmarknaden. Göteborg måste göra mer för att integrera människor på riktigt. Det räcker inte med att ta sig över gränsen till Sverige, man måste ta sig över gränsen till det svenska samhället för att kunna tillföra och tillhöra. Vi vill även sätta stopp för hederskulturen, säger Helene Odenjung (L).

Fler vägar till jobb

Liberalerna vill även skapa fler vägar in på arbetsmarknaden. Ett särskilt fokus ska läggas på att få nyanlända kvinnor i arbete. Man vill även att yrkesintroduktionsanställningar och lärlingsutbildningar ska erbjudas inom kommunala förvaltningar.

Läs Liberalerna Göteborgs valmanifest.