Se alla
Harriet Andreasson

Lundby Sjukhus Nedläggningshot

Lördag 18 november 2023

I en artikel på  GP tar Liberalerna Göteborgs medlem, Harriet Andreasson, bladet från munnen angående det kontroversiella beslutet att inte bygga ett nytt närsjukhus på Hisingen. Liberalerna i Västra Götalandsregionen har sedan tidigare tagit ställning för ett nytt närsjukhus på Hisingen i Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, läs deras ställningstagande här. och på liberalerna Göteborgs hemsida härI artikeln argumenterar Andreasson för nödvändigheten av ett nytt närsjukhus på Hisingen, och pekar på det kortsiktiga tänkandet bakom politikernas beslut.

Förra veckan beslutade det rödgröna styret i Västra Götalandsregionens strategiska hälso- och sjukvårdsnämnd att avstå från att bygga ett nytt närsjukhus på Hisingen, trots områdets växande invånarantal och behovet av en närsjukhus. Lundby specialistsjukhus, det nuvarande närsjukhuset på Hisingen, förväntas stänga sina dörrar 2027/2028 på grund av byggnadens skick.

I artikeln påpekar Andreasson det ohållbara i att en stad med omkring 600 000 invånare endast har två närsjukhus. Hon understryker vikten av att ett närsjukhus finns inom ett relativt närområde för att avlasta Sahlgrenska och hantera dagkirurgi samt lättare specialistvård. Med marken på Wieselgrensplatsen redo för projektering och ett växande behov av närsjukvård, kritiserar hon rödgröna styrets kortsiktiga syn på frågan.

Beslutet att inte bygga ett nytt närsjukhus påverkar inte bara Hisingen utan hela Göteborg. Med fler remisser och längre väntetider på de befintliga närsjukhusen, ökar trycket på Sahlgrenskas akutmottagning. Andreasson påpekar att detta beslut strider mot principen om att tillgodose god sjukvård som en mänsklig rättighet för alla invånare i Göteborg.

I en stark avslutning riktar Andreasson en direkt fråga till det rödgröna styret och uttrycker sin oro över deras beslut. Hon uppmanar dem att tänka om och ompröva beslutet med tanke på dess långsiktiga konsekvenser för invånarna i Göteborg.