Skarpa åtgärder mot gängkriminaliteten
7 konkreta åtgärder
Tisdag 7 juni 2022
Ännu en skottlossning mot ett flerfamiljshus i Biskopsgården skedde den 15 maj. I det läget borde Sverige ha en justitieminister som gör allt för vända på utvecklingen. Som väntat räddades Morgan Johansson kvar som justitieminister, trots massivt misstroende mot honom. Allt Morgan Johansson gjort är att rymma från ansvar. Regeringen erbjuder bara tomma ord om förebyggande insatser för att bryta gängvåldet, skriver Simona Mohamsson (L)
Simona Mohamsson skriver vidare om 7 skarpa förslag på vad vi i Göteborg kan göra för att tillrätta med gängkriminaliteten.
- Inför allvarssamtal. En åtgärd för att stoppa nyrekryteringen till gängkriminalitet. En ung under 18 år, som för första gången misstänks för brott ska efter gripandet få ett obligatoriskt hembesök från socialtjänst och polis som tillsammans med sina vårdnadshavare går en åtgärdsplan. Allvarssamtalen är en viktig del i stadens förebyggande arbete för att motverka ungdomskriminalitet.
- Mellantvång. Fler mellantvång insatser behöver ske tidigt för barn och unga som riskerar att hamna snett i livet.
- Besök hos förstföderskor i utsatta områden. För barn som växer upp i utsatta områden finns en ökad risk för att få en sämre start i livet. För att säkerställa en jämlik hälsa och likvärdiga förutsättningar till en positiv utveckling för barn som växer upp i dessa områden måste samhället intensifiera och anpassa sitt stöd. Hembesök från tvärprofessionella team skapar tillit och trygghet hos nyblivna föräldrar.
- Kartläggningar av unga i riskzon med utgångspunkt i skolans verksamhet borde göras en gång om året av SSPF. Ett pilotprojekt har redan startats på Norra Hisingen mellan skola, socialtjänst, polis och fritid som följs upp av en staden gemensam utvecklingsledare för trygghetsfrågor. Detta för att kunna genomföra mer riktade insatser till dem som löper risk att rekryteras till kriminella nätverk.
- Föräldrastöd. Föräldrar i utsatta områden ska erbjudas och motiveras att delta i evidensbaserat föräldraskapsstöd med särskilt fokus på åldrarna 3-11 år. Målet är att lära ut verktyg som leder till mindre risker för barnet i hemma och i skolan.
- Rätt till stöd i tid. Vuxna som möter barn i sitt arbete skall ha bra kunskap kring hur man upptäcker riskfaktorer för att barn ska få rätt stöd i rätt tid. Detta är det mest effektiva sättet att förebygga problem för barnet senare i livet.
- Rätt till tvingande stöd i tid. Socialtjänsten måste få större möjligheter att agera för att rädda unga på väg att fostras in i kriminalitet. Obligatoriska insatser måste komma på plats tidigare, för såväl barn och unga som för deras föräldrar. Idag har socialtjänsten 18 veckor på sig att göra utredningar på barn och ungdomar. Vi vill att man ska korta tiden från inledd utredning till insats.
Läs gärna mer om våra förebyggande åtgärder. Vi vill ha 10 000 nya socialsekreterare och vad som behövs för att förebygga vansinnesdåd.
Nyheter i Göteborg
Tunnelbana och planskild kollektivtrafik
Göteborg står inför en stor utmaning: att skapa ett hållbart, effektivt och framtidssäkrat kollektivtrafiksystem för en växande stad. Liberalerna tar nu initiativet med en…
-
Liberalernas insats för Vasaplatsen
I över ett halvår har Vasaplatsen i Göteborg präglats av ett tältläger som tagit kommunens mark i anspråk utanför Göteborgs universitet. Lägret, som satts…
-
Liberalernas Alternativ för Göteborg
I en debattartikel i Göteborgs-Posten lyfter Liberalernas Axel Darvik, tillsammans med samarbetspartierna Moderaterna, Demokraterna och Kristdemokraterna, fram ett budgetförslag som ger göteborgarna både stärkt…
-
Göteborgarna får snabbare och tryggare vård
Göteborgarnas tillgång till snabb och nära vård har länge varit en utmaning, särskilt med de överbelastade akutmottagningarna på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Många göteborgare har fått…