Se alla
Axel Darvik

Ordning och reda i skolan

Flera partier vill betala ut pengar till Römosseskolan utan att veta var pengarna går

Lördag 11 juni 2022

Den tidigare muslimskt inriktade Römosseskolan i Göteborg befinner sig i ekonomisk kris. Nästa vecka faller varslen mot 90-talet anställda ut. Men nästa vecka väntas samtidigt en oenig politisk nämnd betala ut minst 25 miljoner i hittills kvarhållen elevpeng – via en ovanlig metod, skriver DN. Liberalerna kräver ordning och reda i skolan, där man har ett bankkonto innan man tar emot elevpengar.

Axel Darvik har länge drivit på för att det ska vara ordning och reda på skolmarknaden. Oseriösa aktörer har inte på skolmarknaden att göra.

Römosseskolan har varit på agendan sedan våren 2021 då det uppdagades oegentligheter på skolan. Den dåvarande rektorn dömdes senare för förskingring och föreningen som driver skolan fick kritik för bristande kontroll på verksamheten. Den ekonomiska brottsligheten hade då pågått under flera år utan att ledningen uppmärksammat problemet.

I samband med detta stängdes skolan bankkonto ner och skolinspektionen beslutade senare att ta tillbaka skolans tillstånd att bedriva skola. Den juridiska processen pågår fortfarande i domstolar och skolinspektionen driver fortsatt att Römosseskolans tillstånd ska dras in.

Vi sätter eleven först!

Allt detta har försatt elever och föräldrar i en svår sitts, flera elever har valt andra skolor. Kommunen har en beredskap att ta emot eleverna på kort varsel om eleverna och deras föräldrar så önskar eller om skolans tillstånd dras in.

Föreningen som driver skolan har även de möjlighet att säkra elevernas skolgång genom att överlåta verksamheten till en seriös aktör. Genom att envisas att driva skolan utan bankkonto och med en risk att deras tillstånd dras in, sätter Römosseskolan barnen och föräldrarna i en mycket svårt sitts.

Skolan har nu begärt att skolpengen ska betalas ut till deras skattekonto. Något som kan verka harmlöst men om det finns för mycket pengar på ett skattekonto kan dessa betalas ut med en check som kan lösas in var som helst i världen. Det går inte att betala ut varken löser eller betala skulder från ett skattekonto.

Snabba beslut, är dåliga beslut

I december 2021 lyckades Römosseskolan under en kort period att få ett bankkonto. Alla partier förutom liberalerna beslutade då att slänga sig på bankdosan och betala ut nästan 50 miljoner kr., något GP rapporterade om.  Axel Darvik reserverade sig mot beslutet och ansåg att frågan om utbetalning skulle utredas noga innan betalningen gick ut. Axel ansåg att det utifrån situationen skulle frågan utredas noga. En kort tid efter att Römosseskolan fått nästan 50 miljoner stänges bankkontot ner. Att det inte är ordning och reda i skolan, när man inte kan behålla ett bankkonto säger sig självt.

Nu har Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ha ett extra nämndmöte för att besluta om att betala ut flera miljoner till Römosseskolans skattekonto. Vad DN erfar kommer en majoritet i Grundskolenämnden att ställa sig bakom det beslutet. Liberalerna kommer precis som i december 2021 motsätta sig en snabb utbetalning. Vi vill ha en grundlig utredning om riskerna med att betala ut pengarna till skattekontot.

Frågan är hur de rödgröna partierna kan ha en sådan tilltro till en förening som inte ens är betrodde med ett bankkonto? Välfärdsbrott måste bekämpas.

Römosseskolan

Axel Darvik i hamnen
5 maj 2022

Bawar Ismail: Stoppa nya Römosseskolor

Bawar Ismail: Kommuner måste kunna stoppa nya Römosseskolor Bawar skriver på GP ledare om turerna runt Römosseskolan. Kommunalrådet Axel Darvik (L) har stundtals varit ensam…

  • Axel Darvik bekämpar Välfärdsbrott
    27 april 2022

    Välfärdsbrott ska bekämpas

    Välfärdsbrott måste bekämpas oseriösa aktörer ska inte få dränera samhället på våra gemensamma resurser. Därför vill vi sätta stopp för skolor som Römosseskolan och…

  • Axel Darvik
    24 april 2022

    Römosseskolan får inga pengar, trots kritik

    Skolpolitikerna i Göteborg fick stenhård kritik för att ha vägrat betala 50 miljoner kronor till Römosseskolan. Men nu går politikerna emot den egna revisionen…

  • Grundskolenämnden avvisar Revisions kritik
    14 april 2022

    Grundskolenämnden avvisar Revisionens kritik

    Grundskolenämnden avvisar Revisions kritik. Vid ett extrainsatt möte med Grundskolenämnden den 13 april beslutade en enig nämnd att ställa sig bakom ett gemensamt svar…