Se alla

Vi bommade igen Sveriges sista barnhem för 30 år sedan. Eller?

Söndag 2 september 2018

BARNHEM ÄR ETT HEM FÖR BARN SOM NATT efter natt måste somna utan sin mamma eller pappa. Det är nästan alltid en tragisk tanke, inte ens under riktigt svåra omständigheter kan man försvara att barn under längre tid tvingas leva utan sina föräldrar. Ingen mår bra av det.

Barnen lider. Föräldrarna lider. Alla lider, eftersom det är ett tydligt tecken på förfall när vårt samhälle inte förmår erbjuda hjälp, stöd och resurser till de som så uppenbart behöver.

Vi stängde ner det sista barnhemmet,institutionerna, i Sverige för mer än 30 år sedan. Men nu försöker Socialdemokraterna leta fram nyckeln. De har under många år dragit ner på resurserna till LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), dvs på hjälpen till de föräldrar som behöver assistans för att kunna ta hand om sina barn. Istället ska barnen förvaras där det bli billigare och rationellare. Och otryggare. Och sorgsnare.

Bland många dåliga rödgröna idéer är detta en av de sämsta. Med den enda fördelen att den påminner oss om socialismen i socialdemokraterna. Bland de röda fanorna finns alltid tanken att självbestämmande är något ont och att staten ska styra individens öde.

Väldigt få svenskar ställer upp på den tanken idag. Överstatligheten och socialismen ligger bakom oss. I dagens samhälle vill vi ta ansvar för vårt eget liv och erbjuda möjligheter att göra detsamma även för våra svagaste. LSS måste återupprättas så att assistansanvändare och deras anhöriga får friheten tillbaka.

Vi Liberaler kommer alltid att försvara en av vår tids stora frihetsreformer. Vi har stängt vårt sista barnhem och kastat bort nyckeln. Eller hur?

Mer information