Se alla
Axel Darvik i hamnen

Café Fluss

Älvstranden har inte tillräckliga skäl att vräka Café Fluss

Fredag 27 maj 2022

I slutet av maj skulle Café Fluss ha öppnat upp på nytt vid Bananpiren. I stället sades de upp knappt en månad innan premiären. Hyresvärden Älvstranden utveckling menade att bygget av Café Fluss misskötts och att det kommunala bolagets personal hotats. Johan Schmeling och Johan Hedén som driver bolaget Happy Spot, och därigenom Café Fluss nekar till anklagelserna och anser i stället att de motarbetats och smutskastats.

– Min slutsats utifrån informationen jag fått och de möten jag haft med båda parter är att Älvstranden inte kunnat visa på tillräckliga skäl för att vräka fluss. Det är ju möjligt att det finns omständigheter som jag inte fått reda på. Jag tycker att det ligger ett ansvar på styrelsen att få fram hela bilden för att kunna agera på rätt sätt framåt, säger Axel Darvik.

Entrepenörer är en stor tillgång för Göteborg

Axel Darvik som själv har en bakgrund som entreprenör och har ett stort engagemang och kunnande om företags villkor och förutsättningar. Göteborg behöver bryta den socialdemokratiska kulturen som satts i staden efter deras 24 åriga maktinnehav. Företag och entreprenörer är en tillgång och en resurs för staden. Det måste bli lätt att göra rätt.

– Det är jätteviktigt att bolag håller sig till lagar och regler, och de avtal som tecknats. Man måste kunna lita på kommunen som avtalspart, säger Axel Darvik.

Axel Darvik har länge drivit frågan om att Göteborg ska bli mer företagsvänlig stad. Redan 2020 skrev Axel Darvik tillsammans med Simona Mohamsson en debatt artikel på DP debatt. Axel Darvik hoppas nu att det ska gå att hitta en uppgörelse mellan Café Fluss och Älvstranden utveckling AB. Enligt honom ska det också ha börjat röra på sig mellan parterna.

– Jag hoppas att man hittar en förlikning. Att driva en sådan här juridisk tvist vidare från Älvstrandens sida, det riskerar bara att bli dåligt för båda parter. Det är inte det vi som stad står för. Man måste reagera rätt och proportionerligt utifrån de lagar som gäller. Det är min tydliga uppmaning. Båda parter behöver sansa sig och fundera över vad lösningen kan bli.

Läs GP:s artikel.