Se alla
Liberalerna sänker skatten Säger Axel Darvik

Liberalerna sänker skatten

Liberalerna i Göteborg vill sänka kommunalskatten

Torsdag 28 april 2022

Liberalerna vill sänka skatten med 1 krona. Vi ser att inflationen och räntekostnader ökar dessutom ökar kostnaden för mat och bränsle. Vi vill hjälpa Göteborgarna att få ihop sin privata ekonomi därför behöver vi sänka skatten och öka köpkraften. Alla ska vara medvetna att om Liberalerna vinner valet så sänker Liberalerna skatten med 1 krona.

Göteborgs stad är ägare till ett företags imperium genom en lång rad bolag. Det är dags att sluta med imperiebyggande och istället ge göteborgarna återbäring. Bara den senaste mandatperioden har staden gjort ett överskott på 13,5 miljarder kronor. Det motsvarar över 220 000 kronor per medborgare.

– Göteborgarna betalar för mycket i skatt. Vi ligger högt jämfört med andra kommuner i landet.

En skattesänkning gynnar alla

1 krona i sänkt skatt skulle ta Göteborg till en nivå mellan Partille och Mölndal, men fortfarande ligga 2 kronor över Stockholms kommunalskatt. Idag betalar vi mer än övriga storstadsbor och kranskommunerna med våra 32,60 kr per hundralapp.

– Det Göteborg nu, med stigande räntor och inflation, främst behöver är att skapa jobb till de 23 000 arbetslösa och öka köpkraften.

Vi har en ekonomiskt kärv tid framför oss med stigande inflation och fortfarande är 23 000 göteborgare arbetslösa. Köpkraften hotas av stigande räntor. Det finns ekonomiska drivkrafter för den som vill lämna staden. Om en familj lämnar för Stockholm skulle de tjäna 26 628 kronor på ett år. En ensamstående i ett låglöneyrke skulle spara 5 940 kronor på att flytta till Stockholm.

– Sedan 2018 har Göteborgs stad gått med 13,5 miljarder i överskott. Enbart detta motsvarar 28 500 kronor per vuxen göteborgare. Göteborg är en av landets rikaste kommuner, då är det dags att lämna återbäring, resonerar Axel Darvik.

Om göteborgaren fick betala en krona mindre i skatt skulle det innebära nästan 9 000 sparade kronor för ett par och nästan 5 000 kronor för ett pensionärspar. En ensamstående med låg lön skulle spara 2 000 kronor.

Kommunen behöver inte växa mer för att klara välfärdsuppdraget. Tvärtom kommer vi att kunna stärka välfärdens kärna med 150 miljoner kronor till skola, trygghet och omsorg. Samtidigt som Liberalerna sänker skatten.

Det finns utrymme att minska byråkratin, effektivisera bolagssektorn och öka avkastningen på det kapital som är bundet i Göteborgs stads bolag. På detta sätt kan vi minska skatten samtidigt som vi ökar satsningarna på välfärden.

GP, DN och SVT skriver om vårt förslag, dessutom skriver vi om hur vi vill utveckla Göteborg här.

Nyheter i Göteborg

Eva Flyborg
24 april 2024

Liberalerna: Rädda allén Göteborgs kulturarv!

Nyligen belystes planerna för Allélänken i Göteborgs-Posten, ett projekt som sträcker sig från Järntorget till Gamla Ullevi och vars genomförande riskerar att förändra stadens…

  • Karlatornet
    24 april 2024

    Framtiden lurade i miljardaffären i Karlastaden

    I en nyligen publicerad artikel av Göteborgs-Posten framgår det att kommunala bolaget Framtiden tog initiativet till den mycket omdiskuterade miljardaffären i Karlastaden. Det har…

  • Skola
    19 april 2024

    HP Tran varnar för nedskärningarna

    HP Tran, en lärare från Göteborg, slår larm i en debattartikel om de skadliga effekterna av de rödgrönas kraftiga nedskärningar i skolbudgeten. Hans insikter…

  • Axel Darvik
    10 april 2024

    Utbildningens Framtid i Göteborg

    I en nyligen publicerad debattartikel i Göteborgs-Posten, delade Axel Darvik, Liberalernas kommunalråd i Göteborg, sina tankar om de utmaningar och möjligheter som präglar den…

  • Axel Darvik i hamnen
    5 april 2024

    Framtiden för Göteborgs Små Skolor

    I Göteborgs utbildningsdebatt lyser en fråga starkare än någonsin: Hur säkerställer vi bästa möjliga utbildning för våra barn? Med en ökande oro för mindre…

  • Axel Darvik
    2 april 2024

    Skolpengskrisen i Göteborg

    I Göteborg riktas nu skarp kritik mot hur skolpengen hanteras, särskilt mot bakgrund av det senaste beslutet att minska finansieringen till stadens friskolor. Detta…