Se alla
Budget 2024

Liberalernas Budget 2024: En Vision för Göteborgs Framtid

Tisdag 31 oktober 2023

Liberalerna Göteborg är stolta över att presentera vårt budgetförslag för 2024, som syftar till att forma en ännu bättre stad. Vi har prioriterat fyra centrala områden – skola, förebyggande insatser, integration och klimat – som är kärnan i vår vision.

Liberalerna lägger sin budget tillsammans med Moderaterna, Demokraterna och Kristdemokraterna.

Skola: Investeringar för Framtiden

Skolan är samhällets viktigaste byggsten och i vår budget är den en central prioritet. Vi strävar efter att göra göteborgsskolor till en plats där varje elev får de bästa möjliga förutsättningarna för att nå sin fulla potential. Vårt fokus är:

  • Lärarfortbildning och rekrytering: Vi investerar i lärarnas kompetensutveckling och rekrytering för att säkerställa högkvalitativ undervisning.
  • Läromedel: Vi rustar våra skolor med de senaste läromedelsresurserna för att ge eleverna de bästa verktygen för lärande.
  • Trygg och trivsam miljö: Vi arbetar för en skolmiljö där trygghet och trivsel står i centrum, vilket är avgörande för inlärning och utveckling.

Förebyggande Insatser: Skapa Hållbarhet i Samhället

Förebyggande åtgärder är nyckeln till att bygga ett hållbart samhälle. Vi tror på en inkluderande och förebyggande strategi som omfattar:

  • Socialt arbete: Vi ökar resurserna för socialt arbete för att kunna erbjuda tidig och riktad hjälp till de som behöver det.
  • Ungdomsverksamhet: Genom att satsa på meningsfulla fritidsaktiviteter och ungdomsverksamhet vill vi skapa en meningsfull sysselsättning och förhindra kriminalitet.
  • Trygghetsåtgärder: Vi stärker samhällsbyggnad och trygghetsåtgärder för att minska brottsligheten och skapa en stad där alla kan känna sig trygga.

Integration: En Stad för Alla

Göteborg har alltid varit en mångkulturell stad. Vi är fast beslutna att göra integrationen i Göteborg till en framgångssaga. Vår integrationsstrategi innefattar:

  • Språkundervisning: Vi ökar satsningarna på språkundervisning och yrkesinriktning för nyanlända för att underlätta integrationen.
  • Samarbete med lokala företag: Genom att främja samarbete mellan nyanlända och lokala företag vill vi skapa fler möjligheter till arbete och engagemang.
  • Inkludering i samhället: Vi arbetar för att alla Göteborgare, oavsett ursprung, ska ha möjlighet att delta aktivt i samhället.

Miljö: Hållbara Åtgärder för Framtiden

Vi har en skyldighet gentemot framtida generationer att bevara vår miljö. Vår budget fokuserar på:

  • Hållbar stadsplanering: Genom att investera i grön stadsplanering och hållbar arkitektur vill vi skapa en stad som inte bara är vacker utan även ekologiskt hållbar.
  • Minska utsläppen: Vi är fast beslutna att minska Göteborgs klimatpåverkan. Tillexempel genom att tillgängöra laddnings möjligheter även för de som bor i flerfamiljshus.
  • Koldioxidinfågning: Utreda vart CCS anläggningar kan placeras och fortsätta arbetet med att omvandla koldioxid till flytande form för vidare lagring.

Med vår budget för 2024 hoppas vi forma Göteborg till en stad som vi alla är stolta över att kalla hem. Låt oss tillsammans arbeta för en bättre Göteborg, där alla invånare har möjlighet att blomstra och där vår stad är ett föredöme för hållbarhet och inkludering.